Uz pomoć stručnjaka bh. firme pokreću digitalizaciju svog poslovanja

Sarajevo, 4. decembar, 2022. godine: Dvadeset sedam vlasnika i menadžera malih i srednjih preduzeća iz metaloprerađivačkog, drvoprerađivačkog te sektora uslužnih djelatnosti zajedno s stručnjacima za digitalizaciju, tokom tri dana, razmatrali su moguća rješenja i načine unapređenja svog digitalnog poslovanja. Osmišljeni da pruže vrhunsko iskustvo edukacije i mentorstva u kontekstu upotrebe IT rješenja za efikasnije poslovanje firmi, drugi po redu Dani digitalnih konsultacija “Collaborathon” održali su se na Trebeviću.

“Collaborathon je dio projekta ´Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH´, koji implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u ime Ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju Savezne Republike Njemačke. Cilj projekta je ojačavanje digitalnog ekosistema, kao i podizanje svijest o mogućnostima digitalizacije i razvijanje inovativnog duha malih i srednjih preduzeća u BiH”, navela je Mirna Mekić, komunikacijski specijalista u GIZ-u.

Događaj je zasnovan na potrebama i rješenjima koja su prilagođena malim i srednjim preduzećima. Učesnici su dobili smjernice kako napraviti kratku prezentaciju u vezi digitalizacije njihovog poslovanja, te su tokom trajanja događaja radili sa mentorima na optimizaciji svog koncepta digitalizacije. Nakon razrade daljnjeg optimalnog digitalnog razvoja, u završnom dijelu događaja predstavnici firmi imali su priliku predstaviti svoj koncept zainteresiranim IT kompanijama iz BiH u formi tzv. B2B sastanaka, odnosno kroz „jedan na jedan“ razgovore. Na ovaj način IT kompanije imale su priliku da se upoznaju sa potrebama preduzeća u BiH, kao i zahtjevima tržišta, te da primijene neka od svojih postojećih rješenja ili razviju nova.

Senad Džananović, viši menadžer u PWC-u u BiH i predsjednik Udruženja za digitalnu transformaciju u Bosni i Hercegovini (UDTBiH), koje je ujedno i organizator ovog događaja, istakao je “Ove godine okupili smo veći broj kompanija nego prethodne godine. Kompanije su i ovaj put pokazale kolika je vrijednost savjetovanja i pomoći digitalnih stručnjaka da svoje ideje i probleme pretoče u jedan konkretan zahtjev i da imaju jasniju sliku šta su i koji su njihovi prioriteti kada je u pitanju digitalizacija. Prošle godine smo imali jako lijep primjer gdje je jedan mali start-up napravio proizvod koji se već koristi. Vjerujem da će i ove digitalne konsultacije rezultirati nekim od rješenja koja će biti implementirana u radu kompanija kako bi kvalitetnije upravljale svojim procesima, bile efikasnije i povećale svoje prihode”.

Mnoga preduzeća traže načine kako poboljšati korisničko iskustvo, unaprijediti karakteristike proizvoda ili usluge i optimizirati proizvodni proces. Digitalne tehnologije, digitalizacija i digitalna transformacija su rješenje za mnoge probleme malih i srednjih preduzeća. Međutim, ono što mnoga istraživanja ukazuju jeste da vlasnici i menadžeri vrlo često nisu svjesni značaja digitalnih tehnologija za poslovanja, a oni koji jesu, suočavaju se s problemom da ne znaju odakle početi, ni šta im je tačno potrebno. “Collaborathon” ima za cilj jačanje digitalnog ekosistema BiH kroz uvezivanje ključnih aktera.

”Kompanije koje učestvuju na “Collaborathonu” su potvrdile rezultate istraživanja svjetske renomirane konsultantske kuće Gartner iz 2021. godine da 90 posto menadžera u svijetu zna da je digitalizacija i digitalna transformacija neophodna da bi se održala konkurentnost, međutim samo 15 posto njih zna kako ti uraditi. Mi smo imali takvu situaciju. Treći dan događaja, vidimo značajan napredak koji su postigle kompanije gdje su strateški ustrojile svoju viziju, povezale sa svojim procescima i proizvodima, identifikovale načine na koje mogu da poboljšaju i prezentovale svoje već dobro uobličene projektne zadatke prema domaćem IT sektoru i praktično im se obratile za uspostavljanje saradnje” naveo je Aleksandar Mastilović, stručnjak za digitalizaciju.

Jedna od učesnica Naida Baručija, projektni menadžer kompanije Glovis iz Zenice, čija je primarna djelatnost proizvodnja dječijih igrališta, navodi “Razlog naše prijave jeste što smo svjesni potrebe za digitalnom transformacijom unutar naše kompanije. Ovdje smo dobili jako mnogo dobrih ideja i rješenja na koji način da to postignemo u budućnosti. Shvatili smo da je prvi korak samoprocjena kapaciteta naše kompanije u smislu hardverskih i softwerskih resursa sa kojima trenutno raspolažemo. Uz pomoć IT stručnjaka shvatili smo kako stići od tačke A, u kojoj se trenutno nalazimo, do tačke B odnosno načina poboljšanja našeg poslovanja kako proces digitalne transformacije provesti na što bolji i bezbolniji način”.

Kolačići

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Saznajte više