Uspješno okončan drugi po redu Cyber Security Summit

Udruženje za digitalnu transformaciju u Bosni i Hercegovini, uspješno je organiziralo drugi po redu Cyber Security Summit, koji je podržan kroz projekat “Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH” kojeg implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju Savezne Republike Njemačke (BMZ).

Više od 150 učesnika, predstavnika niza kompanija i institucija iz cijele BiH, pratilo je više od 20 različitih predavanja u vezi sa cyber prijetnjama, najvećim rizicima i mogućnostima jačanja zaštite od ove vrste opasnosti.

Senad Džananović, predsjednik Udruženja za digitalnu transformaciju BiH, ističe kako je ovogodišnji Cyber Security Summit ispunio sva očekivanja, te ponudio izuzetno kvalitetna predavanja za sve učesnike. Nakon dvodnevne konferencije usvojeno je 7 zaključaka koji će biti okosnica budućeg rada Udruženja u vezi sa cyber sigurnosti, te će istovremeno zaključci biti dostavljeni svim donosiocima odluka, kako bi se unaprijedilo stanje u ovoj oblasti. Učesnici konferencije usvojili su zaključke da je potrebno:

  • Aktivno raditi na daljnjem podizanju svijesti i znanja bh. organizacija i društva u cijelosti o cyber sigurnosti;
  • Sistematski pristupiti rješavanju problema nedostatka kadrova u oblasti cyber sigurnosti;
  • Izgraditi kapacitete za praktični trening i simulacije u oblasti cyber sigurnosti;
  • Standardizirati načine dijeljenja iskustava proisteklih iz cyber incidenata;
  • Uvezati zajednicu eksperata iz oblasti cyber sigurnosti i mapirati trenutno dostupne resurse koji mogu asistirati u slučaju značajnijih cyber incidenata;
  • Promovirati dobre prakse institucija kada je u pitanju donošenje legislative;
  • Organizirati sveobuhvatno istraživanje o ovoj temi kako bi se na jedinstven način kreirala precizna slika trenutnog stanja i preporuke za unaprijeđenje

Izuzetno smo zadovoljni ovogodišnjom konferencijom i sigurno je da već sada možemo reći da je BiH dobila jedan važan događaj, koji će se u godinama pred nama dodatno razvijati. Cilj nam je postati jedinstvena platforma, koja će okupljati predstavnike poslovnog sektora i različitih institucija, kako domaćih tako i međunarodnih, a s ciljem kontinuiranog podizanja svijesti o ovoj važnoj temi i što je još važnije međusobnom umrežavanju radi smanjenja rizika i potencijalne štete koju cyber napadi mogu izazvati. Usvojeni zaključci će biti jasna vodilja šta i kako je potrebno raditi da bi svi mi u BiH bili sigurniji kada su u pitanju cyber prijetnje“, poručio je Džananović.

Cilj ulaganja u digitalizaciju kroz projekat  „Inovacije i digitalizacija MSP u BiH“ će mala i srednja preduzeća učini konkurentnijim, stručnijim, ekonomičnijim i ekološki prihvatljiviјim. Umrežavanje, interakcija i profesionalno djelovanje  aktera u ovom ekosistemu, su osnovni aspekti projektne podrške GIZ-a. Ovaj projekat pored Vlade Njemačke, sufinansira i Evropska unija, u dijelu EU4DigitalSME programa Evropske unije za podršku malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini u okviru digitalne transformacije. Projekat digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini implementiraju GIZ i EBRD.

Digitalno doba donosi mnoge olakšice, kako u privatnom tako i u poslovnom okruženju. Mnoge su prednosti digitalnog doba, ali istovremeno ono donosi sa sobom i nove izazove, odnosno segmente kojima je potrebno posvetiti izuzetnu pažnju kako bismo mogli koristiti sve prednosti digitalizacije. Jedan od tih segmenata je sigurnost. Sigurnost svih podataka koji su digitalizirani je od enormne važnosti za uspješno poslovanje, očuvanje tržišne pozicije i unapređenje konkurentnosti“, izjavila je Mirna Mekić, komunikacijski specijalist iz GiZ-a.  

Kolačići

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Saznajte više