Thermoflux: Napredak i konkurentnost uz digitalni inovacijski hub Digital Storm

Prije deset godina, kompanija Thermoflux iz Jajca, započela je svoju digitalnu transformaciju uvođenjem programa Pantheon, mrežnih uređaja i novih servera. Od tada, kompanija se rapidno razvija i napreduje kroz digitalizaciju, a broj uposlenika porastao je od 4 do 400. Jedan od njih je Dino Muslagić, koji se odmah nakon završetka studija, bez iskustva u radu, zaposlio na poziciju informatičara.

Prihvatajući nove zadatke i izazove, u okruženju mladih i perspektivnih ljudi, Dino je dobio priliku da kao član tima, prvi put razvija aplikaciju i sarađuje sa digitalnim inovacijskim hub-om Digital Storm.

„Na fakultetu sam čuo za taj pojam „digitalni inovacijski hub“, međutim, prvi put sam se s njim susreo ovdje u ovoj kompaniji kada smo krenuli sa kreacijom aplikacije. Dakle, Digital Storm je bio moj prvi susret s tim“, rekao je Dino i naglasio koliko je značajno ovo iskustvo bilo za njega: „Zapravo je ovo bio moj prvi susret i sa kreiranjem aplikacije poslije završetka studija i zapošljavanja ovdje. Jedino što bi mogao pomislito još da radim, je da sam pravim aplikaciju, pored toga što sam skupa s nekim ljudima razvijao istu. Ovo je jedno odlično prvo znanje za usvojiti“.

Digitalni inovacijski hub Digital Storm, koji je radio na razvoju aplikacije sa Thermoflux-om, jedan od četiri digitalna inovacijska hub-a čiju uspostavu i razvoj je podržao projekat „Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4Digital SME“.  Smješten u Sarajevu, Digital Storm okuplja stručnjake, profesore, doktore nauka, inžinjere i finansijske stručnjake kako bi podržali mala i srednja preduzeća kroz digitalizaciju i inovacije.

Prelazak na digitalnu obradu podataka

Aplikacija Thermoflux, razvijena u saradnji sa Digital Storm-omje omogućila uklanjanje papirologije i vođenje evidencije o servisima, a prelazom na digitalnu obradu podataka olakšano je pretraživanje:

„Rezultat te saradnje bila je sama servisna aplikacija Thermoflux koju smo razvili skupa s njima i tom aplikacijom zapravo ubrzali proces instaliranja kotlova i kamina, te njihovih servisa, evidencije o tome gdje su instalirani, tko ih je kupio, apsolutno sve informacije skupa s povratnom informacijom koja je nama i prijeko potrebna,“ ispričao je Muslagić koji je rekao da je proces razvoja aplikacije trajao nekoliko mjeseci, a da je bio jednostavan i lak jer su u Digital Storm-u, surađivali sa svojim istomišljenicima.

“Apsolutno bih drugim kompanijama preporučio suradnju s digitalnim inovacijskim hub-om iz raznih razloga, neki glavni od tih su ubrzanje proizvodnje ako se bave proizvodnjom, smanjenje troškova, smanjenje grešaka; apsolutno nema nikakve stvari koja može loše doprinijeti osim napretka,” naglasio je Muslagić.

Priliku da surađuje sa ovakvim timom i radi na razvoju aplikacije, dobio je i mladi Karlo Lacić, referent servisa i tehničke podrške. Njegova uloga je bila uvidjeti sve nedostatke u aplikaciji i ispraviti ih u saradnji sa Digital Storm-om. Lacić je ispričao kako su se u potrazi za partnerom za izradu aplikacije javljali i drugim kompanijama:

„Digital Storm nam je na najlakši, najpraktičniji način prezentirao način rada njihove aplikacije, te nije bilo poteškoća da donesemo odluku,“ naglasio je Lacić izrazivši zadovoljstvo saradnjom:

„Moje iskustvo sa Digital Storm-om je bilo odlično, uvijek su bili tu, odgovarali u kratkom vremenskom roku, riješavali sve probleme koji su nam stvarali poteškoće u daljnem razvoju aplikacije“.

Surađujući sa Digital Storm-om, preduzeća ubrzavaju proizvodnju, smanjuju troškove i greške ili pronalaze evropske fondove. Uspostavljeni digitalni inovacijski hub-ovi u Bosni i Hercegovini, nastavljaju provoditi digitalizaciju i inovacijske transfromacije u malim i srednjim preduzećima i na taj način činiti ih konkurentnijim po pitanju poslovne proizvodnje, proizvoda i usluga.

Projekat “Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini” implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Njemačke vlade (BMZ). Cilj projekta je razvoj ekonomije u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na digitalnu transformaciju poslovanja. Projekat sufinansira Evropska unija u okviru projekta EU4DigitalSME.

Kolačići

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Saznajte više