Studijska posjeta Inkubatoru PISMO u Novskoj

Digitalni inovacioni hubovi iz Bosne i Hercegovine su 15. i 16. decembra 2022.godine učestvovali u studijskoj posjeti Inkubatoru PISMO u Novskoj (Hrvatska) na temu “Gejmifikacija za razvoj”.

Za predstavnike DIH-ova IDEMO i Its4Health, organizovana je posjeta jedinstvenom i prvom hrvatskom gejming inkubatoru PISMO, koji je prije nekoliko dana zvanično postao i Evropski Digitalni inovacioni hub, te jedno od središta digitalizacije u Hrvatkoj. Ova specifična organizacija je poznata kao centar gejming industrije u Hrvatskoj i šire, te na preko 2.000m2 nudi urede i coworking prostor, konferencijske dvorane, video i glazbeni studio, virtual reality (VR) opremu, motion capture studio, studio za fotogrametriju, 3D printere i računalnu opremu za nove generacije profesionalaca za videoigre, te kontinuirano organizuje edukacije vezane za digitalne tehnologije, edukativno-informativne događaje. Osim toga, PISMO je u samo 6 godina postojanja izgradilo zapanjujuću saradnju sa privatnim i javnim sektorom, a posebno sa javnim edukativnim institucijama sa kojima se trenutno nude inovativni srednoškolski edukativni programi, a u planu je razvoj akademskih smjerova fokusiranih na gejming industriju.

Tokom 2 dana studijske posjete, predstavnicima BH DIH-ova prezentovan je koncept rada Inkubatora PISMO, dijapazon usluga koje se nude, infrastruktura i tehnologija koja je instalirana na lokaciji, dobre prakse koje primjenjuju te budući planovi razvoja, uključujući i projekat EDIH PISMO kojim će se u naredne 3 godine kreirati usluge digitalizacije iz područja umjetne inteligencije, Blockchaina, Internet of Things i gejmifikacije za širok dijapazon privrednih sektora. Posebna tema diskusije tokom posjete bila je primjena gejmifikacije u razvojnim aktivnostima.

BH DIH-ovi su takođe imali priliku da predstave svoje planove i aktivnosti, nakon čega su istraživane i mogućnosti međusobne saradnje, posebno u kontekstu prekogranične saradnja, EDIH aktivnosti Inkubatora PISMO te međusobnog prenosa znanja i tehnoloških inovacija.

Studijsku posjetu Inkubatoru PISMO omogućio je projekat “Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini“, kojeg implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ). Projekat sufinansira Evropska unija, u dijelu EU4DigitalSME programa Evropske unije za podršku malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini u okviru digitalne transformacije, što ih čini konkurentnim, vještijim, povoljnijim, i više ekološkim.

Kolačići

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Saznajte više