Radionica DIGITALNA FABRIKACIJA u INTERA Tehnološkom Parku Mostar

Projekat DIGIMET koji je podržan od strane projekta „Inovacije i digitalizacija malih i srednjih poduzeća u BiH/EU4DigitalSME“ kojeg zajednički financiraju Europska unija i Savezno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ) organizuje radionicu na temu „Digitalna fabrikacija“.

Digitalna fabrikacija jedna je od „in“ tema 21-og stoljeća koju su ponajprije omogućile aditivne tehnologije popularno poznatije pod nazivom 3D ispis, ali i razna nova softverska rješenja i alati za trodimenzionalno oblikovanje dijelova i konstruiranje proizvoda. Tehnologije digitalne fabrikacije omogućuju enormnu fleksibilnost i drastično smanjuju vrijeme procesa razvoja novih proizvoda, a s druge strane otvaraju velike mogućnosti i osnažuju pojedince na novu razinu inovativnosti koja prije nije bila moguća.

Radionica upravo pod nazivom „Digitalna Fabrikacija“ održat će se 29.02.2024 u INTERA Tehnološkom Parku s početkom u 10h. Kako koristiti tehnologije digitalne fabrikacije i napredne metode oblikovanja, te uživo vidjeti proces pripreme i izrade dijelova na 3D pisačima – su glavni sadržaji ove jednodnevne radionice.

Radionica je prvenstveno, ali ne i isključivo, namijenjena poduzećima tj. stručnom osoblju kojem može pomoći u njihovom poslu, ali su dobro došli i svi koje zanima ova tema – inovatori i entuzijasti koji žele samostalno izrađivati dijelove i sklopove.

Dnevni red radionice:

  • 09:45 – 10:00  Registracija
  • 10:00 – 10:45  Generativni dizajn * – Svetozar Kolesar, 3D Republika (Beograd)
  • 11:00 – 11:45  Primjena CAD/CAE rješenja u reverznom inženjerstvu ** – prof. dr. Goran Mladenović, Mašinski fakultet Beograd
  • 12:00 – 14:00  3D ispis u praksi – od 3D modela do gotovog dijela – Borko Latinčić, INTERA Tehnološki Park
  • 14:00 – 14:30  Osvježenje

Sudjelovanje na ovoj radionici je besplatno.

Iskoristite priliku i prijavite se ovdje već danas jer broj mjesta je ograničen.

*) Generativni dizajn je inovativni pristup koji koristi algoritamske procese za stvaranje kompleksnih oblika i struktura tj. računalo kreira dizajn na osnovu parametara opterećenja, materijala i načina korištenja.

U kontekstu 3D ispisa, generativni dizajn omogućava kreiranje efikasnih geometrijskih modela koji optimiziraju materijal i resurse. Ova tehnika može rezultirati dizajnom koji je estetski privlačan, ali istovremeno i funkcionalan. Kroz primjenu generativnog dizajna, mogu se postići neobični i originalni oblici koje bi bilo teško ili nemoguće postići tradicionalnim metodama. Kombinacija generativnog dizajna i 3D ispisa otvara vrata za inovativna rješenja u različitim industrijama – od medicinskih do arhitektonskih.

**) Primjena CAD/CAE rješenja u reverznom inženjerstvu – na primjeru modeliranja prilagođenog proizvoda prema specifičnim zahtjevima će se pokazati kako se napredne tehnike 3D modeliranja kombiniraju s tehnologijom 3D skeniranja. Pored ovoga, u kratkim crtama će se prikazati način konstruiranja visoko sofisticirane opreme tj. detektora elementarnih čestica čije se ponašanje izučava u okviru eksperimenata u velikom hadronskom sudaraču.

Kolačići

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Saznajte više