Prvi Forum Digitalnih Inovacijskih Hubova posvećen digitalizaciji malih i srednjih preduzeća (MSP) u Bosni i Hercegovini

Prvi Forum Digitalnih Inovacijskih Hubova (1. DIH Forum – SME Digitalization), posvećen digitalizaciji malih i srednjih preduzeća (MSP) u Bosni i Hercegovini, održat će se u Sarajevu 3. juna. 2023. godine u prostorijama Meeting Point-a. DIH Forum 2023, koji organizira Fab Lab Sarajevo u koordinaciji sa kompanija QSS i Digital Storm, a podržava projekat “Inovacija i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME”, će pružiti poduzetnicima jedinstvenu priliku da saznaju najnovije trendove o digitalnim inovacijama i steknu uvid u ključne aspekte digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća.

Forum ima za cilj pružiti MSP-ovima uvide i najbolje prakse o digitalnoj transformaciji, istražujući kako tehnologija temeljito mijenja način na koji preduzeća stupaju u interakciju s kupcima i stvaraju nove mogućnosti za prihode, kao i pristup sredstvima za digitalizaciju. 

Forum će otvoriti Stefano Ellero, šef kooperacija u Delegaciji EU u BiH, Edin Škaljić, osnivač i poduzetnik DIH-a „Digital Storm“ i Gian Mario Maggio, izvršni direktor EIT Manufacturing. Nakon otvorenja će uslijediti prezentacija robota, predavanja i predstavljanje konkretnih mogućnosti finansiranja poput Šeme vaučera za mala i srednja preduzeća u okviru  projekta “Inovacija i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME“ , kao i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja će pomoći MSP-ovima da ostvare svoje digitalne ciljeve i razviju konkurentsku prednost.

Prisutnima će se, ispred GIZ-a, obratiti Eva Näher, menadžerica projekta „Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME“, a na panel diskusiji će učestvovati bosanskohercegovački DIH-ovi podržani u okviru projekta. Svoje inovativne ideje, DIH-ovi će prezentirati na štandovima na „Maker Fair“ eventu koji će, paralelno, biti održan na Skenderiji.

Još jedna panel diskusija bit će posvećena najboljim modelima prakse za digitalnu transformaciju malih i srednjih preduzeća, a panelisti, predstavnici evropskih DIH-ova: PTP EDIH – Pomurski tehnološki park, DIZ EDIH – Digital Innovation Zone, FIT EDIH – Future of Innovation Zone, koji su ujedno i mentorski DIH-ovi za bosasnskohercegovačke DIH-ove „IDEMO“, “Its4Health” i “Digital Storm”, govorit će o najboljim modelima u Evropskoj uniji. Nakon panel diskusija uslijedit će Q&A sesija i razmjena B2B mreže.

Uz izuzetne govornike, DIH Forum 2023 će pružiti mogućnost umrežavanja i razmjene iskustava među poduzetnicima. Ovo je idealna prilika za sticanje dragocjenih informacija o najnovijim trendovima i tehnologijama koje će podržati rast i razvoj poslovanja u digitalnom okruženju.

DIH Forum 2023 podržava projekat “Inovacija i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini” koji implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Njemačke vlade (BMZ). Cilj projekta je razvoj ekonomije u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na digitalnu transformaciju poslovanja. Projekat sufinansira Evropska unija (EU) u okviru projekta EU4DigitalSME.

Kolačići

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Saznajte više