Prvi bh. digitalni inovacioni hub iz oblasti medicine i bio-tehnologija prepoznat kao partner u Evropskoj uniji

Digitalni inovacionog hub-a Its4Health, u okviru projekta EU4DigitalSME, koji sufinansiraju Evropska unija i SR Njemačka (BMZ), a implementira GIZ, boravila je na trodnevnoj studijskoj posjeti u Rumuniji u cilju jačanja saradnje između bosanskohercegovačkih i evropskih digitalnih inovacionih hubova.

Domaćin posjete bio je evropski digitalni inovacioni hub Digital Innovation Zone (DIZ), a predstavnici hub-a Its4Health-a su predstavili svoj rad, uspostavili saradnju u oblasti medicine i bio-tehnologije, održali sastanke sa vodećim IT kompanijama.

Na konferenciji evropskih digitalnih inovacionih hub-ova, koja se bavila inovativnim rješenjima za mala i srednja preduzeća, predstavili su svoj rad i doprinos u oblasti medicine i bio-tehnologije na konferenciji evropskih digitalnih inovacionih hubova.

Posjeta je realizirana između 21-24.03.2023. u rumunskom gradu Lasi, a predstavnici Its4Health hub-u u ovoj posjeti činili su Univerzitet Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (SSST), Institut Verlab, Institut za standardizaciju BiH (ISBIH).

Saradnja i razmjena u oblasti medicine i bio-tehnolgija

Tokom prvog dana posjete, održan je niz sastanaka sa članovima DIZ-a na temu uspostavljanja zajedničke saradnje u oblasti medicine i bio-tehnologija, te su upriličene posjete i demonstracije rada nekoliko članica evropskog huba.  Na Tehničkom univerzitetu Gheorghe Asachi predstavljen je rad jedanaest fakulteta koji aktivno djeluju u sferi primjenjene digitalizacije na nivou poslovne zajednice. Članovi Univerziteta za medicinu i farmaciju Grigore T. Popa, osim što su demonstriralli dostignuća u oblasti tehnologija i rješenja u savremenoj medicini, predstavili su i dva svoja istraživačko-razvojna centra: MAVIS – Centar za tehnologiju i transfer tehnologija te CEMEX – Centar za napredno istraživanje i razvoj u eksperimentalnoj medicini.

Osim razgovora sa domaćinima, predstavnici Its4Health-a održali su sastanke i sa predstavnicima kompanije Romsoft, jedne od vodećih IT kompanija u Evropskoj uniji u segmentu digitalnih rješenja u zdravstvenom sektoru, te sa predstavnicima Evropskog instituta za inovacije i tehnologije. Svi sastanci su pokazali da partnerstvo bosanskohercegovačkih i evropskih hub-ova u segmentu medicine i biotehnologije itekako ima smisla, te da omogućava obostranu razmjenu i međusobnu dopunu u različitim oblastima.

Its4Health – standardizacija, edukacija i podrška start-up-ima

U kontekstu Its4Health-a, evropski predstavnici su iskazali velik interes za stručnost i servise u oblasti standardizacije mjernih instrumenata u medicini, edukaciji medicinskog kadra zasnovanoj na primjeni savremenih tehnologija, te integralnoj podršci start-up-ima koji su usmjereni na oblast zdravstva i bio-tehnologija.

Drugi dio posjete Rumuniji predvidio je i učešće u konferenciji za evropske digitalne inovacione hubove na temu “Inovativna rješenja za mala i srednja preduzeća i javne ustanove iz zdravstvenog i prerađivačkog sektora”. Osim saznanja o savremenim rješenjima, trendovima i mehanizmima podrške za digitalizaciju zdravstvenog sektora, predstavnici Its4Healtha su bili u prilici da održe i poslovne sastanke sa drugim sličnim organizacijama, kao i da aktivno doprinesu događaju kroz učešće u panel sesijama.

Prof. Dr Nedim Čelebić sa Univerziteta Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (SSST) bio je jedan od govornika na panelu na temu uloge digitalnih inovacionih hubova u nacionalnim i međunarodnim ekosistemima za inoviranje. “Zaista je bilo zadovoljstvo biti u ulozi paneliste u jednom ovakvom međunarodnom panelu sačinjenom od iskusnih stručnjaka za digitalizaciju i inovacije koji dolaze iz Evropske Komisije i različitih centara za istraživanje i razvoj iz Portugala, Holandije, Moldavije, Grčke i Rumunije. Buduća partnerstva u različitim segmentima digitalizacije zdravstvenog sektora sigurno će mnogo doprinijeti kako Bosni i Hercegovini, tako i Rumuniji.”

Nakon ove studijske posjete, u planu je i formalizacija partnerstva između bh. digitalnog inovacionog hub-a i rumunskog DIZ-a, a interes evropskih digitalnih inovacionih hubova za ono što Its4Health može kao partner ponuditi već je potvrđen višestrukim iskazivanjem interesa za posjetu članovima ovog domaćeg hub-a.

Uspostava i podrška razvoju usluga DIH-ova jedna je od ključnih aktivnosti projekta EU4DigitalSME, a sve u cilju doprinosa izgradnji ekosistema za digitalizaciju, automatizaciju i inovacije u malim i srednjim preduzećima (MSP) u BiH.

Vrijednost projekta “EU4DigitalSME” je 6.1 milliona eura, od čega je Evropska unija obezbijedila 5 miliona eura, a Savezna Republika Njemačka 1,1 miliona eura. Projekat traje do 2024. godine a provodi ga Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Kolačići

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Saznajte više