Predstavnici digitalnog inovacionog hub-a Industrial HUB Tuzla u posjeti Belgrade Robotics Hub

U okviru projekta Inovacije i digitalizacija u MSP u BiH/ EU4DigitalSME, koji sufinansiraju Evropska unija i SR Njemačka (BMZ), a implementira GIZ, predstavnici digitalnog inovacionog hub-a Industrial HUB iz Tuzle bili su od 4 – 6. 4. 2023. u studijskoj posjeti u Beogradu, sa ciljem uspostavljanja saradnje između BiH i regionalnih DIHova. Domaćin posjete je bio Belgrade Robotics Hub (BRH).

Belgrade Robotics Hub (BRH), je nezvanična organizacija, koju čine Laboratorija za robotiku u okviru Katedre za signale i sisteme pri Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu (ETF), zajedno sa istraživačkim grupama Centra za robotiku Instituta Mihajlo Pupin (IMP) i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu (MF) čiji je krajnji cilj da podrži usvajanje inovacija i transfer robotskih tehnologija u preduzećima.

Prvog dana posjete, predstavnici Industrial HUB-a imali su priliku da učestvuju na konferenciji pod nazivom Dani nauke i privrede, u organizaciji Privredne komore Srbije. Tema manifestacije bili su programi podrške i finansiranja inovacija za podsticanje saradnje nauke i privrede, koja je elaborirana kroz dva panela. Fokus prvog panela bio je na evropskim perspektivama i prilikama, dok je na drugom panelu bilo riječi o domaćim perspektivama za finansiranje inovacija u MSP.

Po završetku konferencije, predstavnici Industrial HUB-a susreli su se sa g. Adrian Solomon, EIT Manufacturing, Country Manager, Srbija i zajedno sa predstavnicima BRH, razgovarali o mogućnostima zajedničkog učešća na pozivima koje EIT Manufacturing raspisuje za zemlje regiona.

Drugog dana studijske posjete, predstavnici Industrial HUB-a su posjetili Naučno-tehnološki park (NTP) Beograd, gdje su se upoznali sa aktivnostima NTP-a, te dosadašnjim rezultatima u podršci start-up i rastućim inovativnim kompanijama. Pored razgovora sa predstavnicima NTP-a, sastali su se i sa predstavnicima firmi koje su inkubirane u ovom parku (Vision Equipment i Strawberry Energy), te sa njima razgovarali o primjerima primjene inovacija u proizvodnim procesima, kao i inovativnim proizvodima.

Nakon posjete NTP-u, slijedila je posjeta Institutu Mihajlo Pupin (IMP), jednoj od najznačajnijih istraživačko-razvojnih institucija u regionu. Tokom ove posjete, predstavnici Industrial HUB-a obišli su Centar za robotiku, upoznali se nekoliko projekata čija je realizacija u toku, te razmjenili ideje o mogućnostima za saradnju u oblasti robotike u narednom periodu. Posjetom Laboratoriji za robotiku pri ETF, završen je drugi dan studijske posjete.

Tokom studijske posjete, predstavnici Industrial HUB-a su imali priliku da se upoznaju sa institucijama koje čine Beogradski HUB za robotiku, ali i da dobiju više informacija o funkcionisanju inovacionog eko-sistema unutar kojeg BRH funkcioniše, te da iz prve ruke, od firmi koje podržava BRH, dobiju informacije o efektima te podrške. Informacije koje su dobijene o mogućnostima finansiranja zajedničkih aktivnosti na regionalnom nivou (EIT Manufacturing) će u velikoj mjeri doprinijeti definisanju budućeg sporazuma o saradnji između dva DIH-a, kao i realizaciji budućih zajedničkih projekata.

Kolačići

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Saznajte više