Predstavnici digitalnih inovacijskih hub-ova iz Bosne i Hercegovine donose prakse iz oblasti robotike u zdravstvu sa DIH-HERO konferencije u Barseloni

U utorak, 25. aprila, DIH-HERO konferencija u Barseloni, na kojoj su učestvovali predstavnici digitalnih inovacijskih hub-ova projekta Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH/ EU4DigitalSME, koji sufinansiraju Evropska unija i SR Njemačka (BMZ), a implementira GIZ, okupila je vodeće akademike, istraživače i predstavnike iz oblasti zdravstva iz cijele Europe kako bi se informirali i diskutirali, ali i povezali u oblasti robotike u zdravstvu.

U pet sesija, na panel diskusijama i prezentacijama, prisutni su se bavili temama kao što su načini podsticanja inovacija, evropski standardi i najbolje prakse za cetifikaciju, a nakon prezentacije projekata (pitches), predstavljene su uspješne priče i EU prakse iz oblasti robotike u zdravstvu, te njihova primjena.

Konferencija, fokusirana na digitalnu transformaciju i inovacije, a posebno usmjerena na robotiku u zdravstvu, održana je u World Trade Centru, a njen program obuhvatio je i pregled aktivnosti i projekata finansiranih od strane DIH-HERO-a, kao i informacije o trenutnim i budućim mogućnostima finansiranja i povratu novca u Evropi.

Pored toga, na konferenciji je predstavljena i vizija i buduće perspektive projekta DIH-HERO, koji postaje održiva mreža za rad u ekonomskom smislu. Predstavnici hub-ova projekta Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH– Its4Health HUB-a i Digital Storm HUB-a iz Sarajeva, Idemo HUB-a iz Banja Luke i Industrial HUB-a iz Tuzle, kao i Donald Prohaska iz GIZ-a, zamjenik voditelja projekta Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH/EU4DigitalSME , učestvovali su u diskusiji o finansiranju DIH-HERO inicijative, te su se obratili prisutnima na kraju konferencije. Poseban utisak na Belmu Ramić-Brkić, dekanesu iz SSST-a koji vodi Its4Health HUB, ostavili su pristupi koji poboljšavaju brigu o pacijentima i inovativne tehnologije prikazane na konferenciji. 


Odlazak na konferenciju tri bosanskohercegovačka digitalna hub-a, finansirao je projekat, dok je Industrial hub, Tuzla, iskoristio vaučer za posjetu koji su obezbijedili organizatori. Projekat Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH/ EU4DigitalSME da bi ojačao ekosistem za inovacije i digitalizaciju, nastavlja jačati i kapacitete digitalnih inovacijskih hub-ova kako bi mogli pružiti kvalitetne usluge malim i srednjim preduzećima.

Kolačići

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Saznajte više