Povezivanje bosanskohercegovačkog haba sa Pomurskim tehnološkim parkom iz Slovenije

U okviru EU4DigitalSME projekta, kojeg sufinansiraju Evropska unija i Ministarstvo za ekonomski razvoj i saradnju SR Njemačke (BMZ), a implementira GIZ, delegacija digitalnog inovacijskog haba (DIH) IDEMO iz Banja Luke posjetila je Pomurski Tehnološki Park (PTP) u Murskoj Soboti u Sloveniji s ciljem povezivanja i saradnje.

Posjeta je trajala od 15. do 17.02.2023. godine, a rezultirala je formalizacijom odnosa između dva DIH-a, koja će biti ozvaničena potpisivanjem posebnog sporazuma o saradnji u kojem će PTP biti mentorska organizacija za DIH IDEMO.

Kao rezultat saradnje, DIH-ovi će ubuduće zajedno organizirati aktivnosti na polju podrške digitalizaciji malih i srednjih preduzeća (MSP), ali će i nastupati na odgovarajućim pozivima za prijavu projekata.

U okviru posjete delegacija je imala priliku upoznati se sa metodama i instrumentima rada sa MSP koje koristi PTP u oblastima pametne industrije i pristupa finansiranju projekata digitalizacije u proizvodnim preduzećima. Upriličene su i posjete preduzećima koja su digitalizovala određene radne procese uz pomoć PTP-a iz metalne industrije i poljoprivrede, a stanari PTP inkubatora su prezentovali inovativne proizvode koje nude za različite industrije.

Delegaciju digitalnog inovacijskog haba (DIH) IDEMO iz Banja Luke, činili su njeni članovi – predstavnici: Inovacijskog centra Banja Luka, Razvojne agencije Republike Srpske (RARS), Privredne komore Republike Srpske, Elektrotehničkog fakulteta Banja Luka i Razvojne agencije EDA Banja Luka.

Uspostava i podrška razvoju usluga DIH-ova jedna je od ključnih aktivnosti projekta EU4DigitalSME, a sve u cilju doprinosa izgradnji ekosistema za digitalizaciju, automatizaciju i inovacije u malim i srednjim preduzećima (MSP) u BiH. Vrijednost projekta EU4DigitalSME je 6.1 miliona eura.

Kolačići

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Saznajte više