Posjeta predstavnika GiZ-a projektu uspostave digitalnog inovacijskog HUB-a u Tuzli

Njemački centar za robotiku u Tuzli (DKR) posjetila je Eva Näher, programska direktorica GIZ-a (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) u BiH, kako bi razgovarali o projektu digitalizacije i napretku malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini.

Ova posjeta označila je nastavak dugogodišnje suradnje koju njeguju GIZ i DKR u svrhu poboljšanja uvjeta za promociju inovacija, digitalizaciju i napredak malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini.

Njemački centar za robotiku, odnosno tuzlanski Industrial Automation d.o.o. sa partnerima Ministarstvom privrede Tuzlanskog kantona  i Strascheg Center for Entrepreneurship GmbH (SCE) iz Minhena čine DIH inicijativu “Industrial Hub”, koja je dio šireg projekta EU4DigitalSME, a kojeg zajednički finansiraju Evropska unija i Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ).

Specijalizacija ovog DIH-a je automatizacija i robotika.  Vizija “Industrial Hub-a” je da postane vodeće digitalno čvorište u regionu koje podržava rast kompanija kroz upotrebu visokotehnoloških rješenja, osiguravajući njihovu konkurentnost na evropskom tržištu.

Zamisao konzorcija tuzlanskog Industrial Hub-a je da podrže lokalne i regionalne kompanije u procesima digitalne transformacije na polju modernih tehnologija, posebno u procesima automatizacije i industrijske robotike, a sve kroz mentoring, edukacije i korištenje moderne opreme

Gospođa Näher se upoznala sa radom, projektima, edukativnim i industrijskim uslugama koje nudi DKR – Njemački Centar za Robotiku, te planovima za naredni period.

Projekat uspostave Digitalnog inovacijskog haba u Tuzli ima za cilj da pruži pristup tehničkoj ekspertizi i između ostalog omogući malim i srednjim preduzećima da “testiraju prije investiranja”, kako bi unaprijedili svoju konkurentnost i poslovanje kroz unapređenje poslovnih procesa, proizvoda ili usluga kroz upotrebu digitalnih tehnologija. Predviđeno je da Industrial Hub također pruža inovativne usluge kao što je savjetovanje, trening i razvoj vještina koje su neophodne za uspješnu digitalnu transformaciju.

Uspostava i podrška razvoju usluga DIH-ova jedna je od ključnih aktivnosti projekta EU4DigitalSME, kojeg implementira GIZ a sve u cilju doprinosa izgradnji ekosistema za digitalizaciju, automatizaciju i inovacije u malim i srednjim preduzećima (MSP) u BiH.

Kolačići

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Saznajte više