Održana radionica: Uspostavljanje sistema za praćenje, vrednovanje i izvještavanje u oblasti razvoja malih i srednjih preduzeća i primjene Akta o malom biznisu

Brčko, 29.-31. januar 2024. godine – U sklopu projekta “Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u BiH/EU4DigitalSME”, kojeg sufinansiraju Evropska unija i vlada SR Njemačke, a implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, održana je trodnevna edukativna radionica.

Ova radionica predstavljaju plodnu saradnju između Vlade Brčko Distrikta BiH i GIZ-a, fokusiranu na implementaciju Akta o malom biznisu u BiH. Cilj radionice bio je unapređenje znanja, vještina i sposobnosti nadležnih ministarstava, relevantnih institucija i ostalih važnih aktera za uspostavljanje sistema monitoringa i evaluacije. Takođe, naglasak je stavljen na sistemsko praćenje i vrednovanje uloženih resursa, aktivnosti, rezultata i efekata javnih politika u oblasti razvoja malih i srednjih preduzeća (MSP), kao i na rezultate, ishode i efekte grantova, poticaja i subvencija za MSP.

Bojan Vojvodić, savjetnik u GIZ BiH, istakao je: „U BiH je samo četiri posto preduzeća potpuno digitalizovano, dok je 24 u procesu digitalizacije, a 72 posto još uvijek nije krenulo putem digitalizacije što utiče na smanjenje njihove konkurencije koja ih prestiže. Potrebno je krenuti tim putem, sa investicijama, jer to je dugotrajan proces koji traži dosta znanja od menadžmenta i radnika.”

Jedan od ključnih faktora koji doprinosi niskom procentu digitalizovanih preduzeća je nedostatak usmjerenosti javnih politika Distrikta ka procesu digitalizacije. Vojvodić naglašava potrebu za modernizacijom i prilagođavanjem ovih politika, i izrade dijelove koji se tiču digitalizacije, zelene tranzicije, cirkularne ekonomije.

Na radionicama su učestvovali predstavnici Jedinice za implementaciju projekata pri Razvojno-garantnom fondu BiH, Pododjeljenja za privredni razvoj, Privredne komore i drugih relevantnih institucija, kao i predstavnici malih i srednjih preduzeća.

Rezultati radionice su brojni, pružajući učesnicima priliku da prošire svoja znanja o monitoringu i evaluaciji, te da steknu razumijevanje kompletnog okvira za praćenje, vrednovanje i izvještavanje o razvoju MSP. Dodatno, učesnici su unaprijedili svoje sposobnosti za planiranje, sprovođenje, praćenje i vrednovanje finansijske i nefinansijske podrške, te povećali efikasnost prikupljanja podataka i unaprijedili formu izvještavanja.

Zaključak završne radionice bio je da prilagođavanje usluga potrebama malih i srednjih preduzeća zahtijeva detaljno razumijevanje i analizu. GIZ izražava nadu da će ovakvi događaji doprinijeti poboljšanju usluga poslovne podrške za MSP, te podržati njihov rast i razvoj.

Kolačići

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Saznajte više