Održan seminar:  Kreiranje vizualnih sadržaja u video igrama

Četvrti seminar iz ciklusa obuke trenera za industriju video igara (gaming) pod nazivom Kreiranje vizuelnih sadržaja u video igrama je održan 05-07.03.2024. godine u Novskoj, Hrvatska.

Seminar je održan u prostorijama gaming inkubatora PISMO, za 9 naprednih polaznika, budućih trenera iz saradničke mreže Inovacionog centra Banja Luka (ICBL) i Tehnološkog parka INTERA Mostar. 

Cilj ovog modula je bio da se polaznicima omogući stjecanje znanja i vještina potrebnih za izradu sadržaja i raznih vrsta grafičkih elemenata videoigre koristeći moderne softverske alate za 2D grafiku i 3D oblikovanje. Također, polaznici su kroz obuku pripremljeni da početnicima dalje prenose znanja o upravljanju korisničkim interfejsom i trenutnim industrijskim standardima programa za 3D oblikovanje.

Kao dodatni sadržaj, polaznici su prisustvovali simulaciji predstavljanja proizvođača video igara iz inkubatora PISMO prema investitorima/ izdavačima (tzv. pitching seansa za video igre) u okviru dodatnog događaja koji se održavao istovremeno sa obukom trenera. Projekti izrade igara su ocjenjivani u pogledu tehničkih elemenata i tržišnog potencijala. Prisustvo ovom događaju je doprinijelo dodatnom razumijevanju trenera o putu koji video igre prolaze kako bi se uopšte našle na tržištu i bile na raspolaganju igračima, a istovremeno donijele i prihod gaming kompanijama. 

Naredni seminar će se održati početkom aprila i biće posvećen audio sadržajima u video igrama kao i tehnologijama koje se koriste pri digitalizaciji osoba i objekata koje se uvoze u video igru (fotogrametrija i studio za hvatanje pokreta – motion capture).

Aktivnost se provodi u okviru projekta ‘‘Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u BiH/ EU4DigitalSME‘‘ koji sufinansiraju Evropska unija i Vlada SR Njemačke, a provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), s ciljem nastavka podrške unapređenju usluga poslovnih inkubatora u BiH.

Kolačići

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Saznajte više