Obuka za mala i srednja preduzeća: Digitalna transformacija je neizostavan dio strateškog planiranja

Protekle sedmice, u okviru projekta Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/ EU4DigitalSME, kojeg sufinansiraju Evropska unija i vlada SR Njemačke, održan je trening na kojem su polaznici i polaznice upoznati sa osnovama strateškog planiranja za mala i srednja poduzeća, uključujući elemente i proces izrade analize vlastitih resursa i sposobnosti, te vanjskog poslovnog okruženja i konkurencije.

Treningu pod nazivom „Strateško planiranje: Analiza resursa, poslovnog okruženja i konkurencije“, na kojem su učesnici kroz praktičan rad stekli znanja koja mogu direktno primjeniti u procesima digitalne transformacije svojih kompanija, prisustvovalo je 15 učesnika iz 12 kompanija, 2 konsultantske kuće, kao i jedan predstavnik javne uprave.

Velika većina polaznika složila se da je obuka bila izuzetno korisna, te da im je učešće u treningu unaprijedilo prethodno znanje o digitalizaciji, odnosno da su odabrane teme relevantne za njihovo poslovanje, a sadržaji obuke primjenjivi u praksi.

Iako svaka grana privrede ima svoje specifičnosti i različite razvojne potrebe koje će se nužno odraziti na drugačiji pristup strateškom planiranju i digitalnoj transformaciji koja je njegov neizostavni dio, u svim granama privrede – mala i srednja preduzeća imaju potrebu da upoznaju poslovno okruženje i konkurente, ali i da efikasnije upravljaju resursima preduzeća. Na osnovu analiza baziranih na pouzdanim podacima prikupljenim u realnom vremenu, menadžment će biti u mogućnosti da donosi strateške odluke o pravcima razvoja kompanije – jedan je od zaključaka obuke.

Naredna obuka za mala i srednja preduzeća pod nazivom „Poslovno planiranje – digitalna mapa puta“ održat će se 22.05.2023. godine, a vrijeme i mjesto bit će naknadno objavljeno.

Kolačići

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Saznajte više