Nove perspektive za digitalnu transformaciju: Studijska posjeta Hrvatskoj otkriva primjere dobre prakse za mala i srednja preduzeća

Uz podršku projekta „Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME“ koji sufinansiraju Evropska unija i SR Njemačka (BMZ), a implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, organizirana je studijska posjeta na temu podrške digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća. Predstavnici digitalnih inovacionih hubova (DIH), vlasti, razvojnih agencija i asocijacija iz Bosne i Hercegovine, od 15. do 17.5.2023. godine, boravili su u Hrvatskoj kako bi kroz sagledavanje primjera dobre prakse razmijenili iskustva.

U sklopu ove posjete koju su pripremili eksperti konsultantske kuće Luvent Consulting GmbH da bi omogućili razmjenu iskustava između hrvatskih i bosanskohercegovačkih subjekata poslovne podrške, delegacija je prvi dan posjetila:

  • BICRO BIOcentar, jedinstveni inkubator koji je osmišljen da potakne razvoj biotehnologije u Hrvatskoj,
  • ZICER – Zagrebački inovacioni centar koji je jedan od najstarijih poduzetničkih centara u regiji, a u sklopu njega centar Plavi ured koji poduzetnicima iz cijele Hrvatske nudi edukacije, savjetovanja, mogućnosti sufinanciranja i umrežavanja.

“Upoznavanje sa dobrim praksama u regionu je prvi korak ka unapređenju inovacijskog ekosistema u BiH. Tokom ove studijske posjete imali smo priliku upoznati se sa različitim akterima (inovacionim centrima, inkubatorima, razvojnim agencijama i kompanijama), te sa njihovim razvojnim putem, a koji nas u Bosni i Hercegovini tek očekuje. `Bit Alijansi`, kao asocijaciji vodećih IT kompanija u BiH, jedan od strateških ciljeva predstavlja digitalizacija društva, te su posebno u tom kontekstu iskustva stečena ovom studijskom posjetom izuzetno vrijedna i korisna,” istaknula je Kristina Erak iz „Bit Alijanse“.

Drugi dan posjete, delegacija koju su činili predstavnici i predstavnice tri DIH-a podržana u okviru projekta „Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME“ (DIH „IDEMO“ iz Banja Luke i DIH-ovi „Digital Storm“ i „its4Health“ iz Sarajeva), predstavnici Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije BiH, predstavnici Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, Privredne komore Federacije BiH, Razvojne agencija ZEDA iz Zenice kao i asocijacije najvećih IT kompanija iz Bosne i Hercegovine („Bit Alijansa“, posjetili su:

„DIH Digital Storm sa svoja tri predstavnika je učestvovao u studijskoj posjeti u Hrvatskoj. Tim je tokom posjete upoznat sa hrvatskim inovacijiskim ekosistemom, te kroz radne sastanke sa predstavnicima tehnološko-inovacijiskih firmi, inovacijskih centara i inkubatora stekao bitna saznanja o strukturi i setup-u organizacija iz okruženja koje su prošle put implementacije mnogobrojnih projekata sinansiranih iz pred-pristupnih EU fondova, kao i njihovih transfera na EU tržište kao punopravne članice.

Proširenje nove partnerske mreže i ojačanje postojeće jedan je od najbitnijih rezultata ove, dobro organizirane posjete“, istaknuo je Mirza Suljagić iz „Digital Storm“ hub-a. 

Na samom kraju studijskog putovanja učesnici su imali priliku da posjete i Sobočan d.o.o. kompaniju koja proizvodi prodajno-poslovni namještaj visokog kvaliteta, a koja je uspjela da zatvori čitav lanac vrijednosti od ideje i dizajna, do isporuke gotovog namještaja i post-prodajne podrške.

Posjetom pomenutim lokacijama, bosanskohercegovačka delegacija jačala je svoje kapacitete, a nakon studijske posjete, predviđen je i prenos zapažanja kroz konkretno dogovorene aktivnosti, o čemu govore impresije delegacije.

 „Zahvaljujući posjeti, imali smo priliku steći nova znanja i usvojiti najbolje prakse kroz konkretne primjere ustrojstva, organizacije i samog rada inovacijskih centara, ali i uspješnih kompanija sa tog područja. Po povratku i kroz svakodnevne radne aktivnosti stečena znanja ćemo prenositi svim kroz posao dostupnim kompanijama, ali i kolegama iz Vanjskotrgovinske komore BiH,“ naglasio je Boris Marković, predstavnik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Predstavnik zeničke razvojne agencije ZEDA, Senad Pašalić, rekao je da su na ovaj način prisutni „Imali priliku uporediti šta slične organizacije u okruženju, u ovom slučaju Hrvatske, rade i nude budućim, ali i postojećim poduzetnicima u smislu podrške i razvoja njihovih ideja ili biznisa. Stvari koje i sami radimo ovim putem smo samo potvrdili, a neki detalji mogu se iskoristiti da se unaprijede usluge prema MSP.”

Novi tehnološki razvoj podrazumijeva uvođenje digitalizacije i inovacija, kao ključni preduslov za bolju konkurentnost, te razvoj malih i srednjih preduzeća. Na tom putu transformacije, malim i srednjim preduzećima je potrebna sva moguća podrška organizacija koje pružaju poslovnu podršku u BiH. Projekat „Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME“ nastavit će organizirati studijske posjete, a početkom 2024. godine bit će upriličena još jedna posjeta ovakvog karaktera.

Kolačići

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Saznajte više