Konferencija „Podizanje svijesti o važnosti digitalne transformacije u javnoj upravi“

U sarajevskoj Vijećnici 09.12.2022. održana je jednodnevna konferencija pod nazivom „Podizanje svijesti o važnosti digitalne transformacije javne uprave“, koju je organizovao Grad Sarajevo u suradnji sa Naučnoistraživačkim institutom Verlab za biomedicinski inžinjering, medicinske uređaje i vješačku inteligenciju.

Modernizacija javne uprave naglašena je kroz digitalnu agenda za Zapadni Balkan koja između ostalog definira i prednosti digitalne transformacije, kao što su brži ekonomski rast, više radnih mjesta i bolje usluge. Regionalna razmjena znanja i ideja, ali i regionalno povezivanje i omogućavanje elektronskih usluga unutar regiona, od neprocjenjivog je značaja za dalji razvoj svake ekonomije, ali i regiona u cjelini.Cilj konferencije bila je razmjena regionalnih iskustava u pogledu digitalne transformacije javne uprave, ali i društva u cjelini.

Na konferenciji su se prisutnima obratili ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof. dr. Aleksandra Nikolić, koja je u svom obraćanju naglasila da je krajnji trenutak da se vratimo u poziciju promišljanja o budućnosti naglašavajući značaj naučno-istraživačke djelatnosti kao katalizatora društvenog napretka.

Prisutnima se u ime Grada Sarajeva obratio do-gradonačelnik gosp. Haris Bašić koji je istakao posvećenost gradske uprave u digitalizaciji internih i eksternih procesa.

Pozvano predavanja na temu digitalizacije javne uprave održala je direktorica tima za reformu javne uprave i eUpravu u Uredu premijerke Republike Srbije. gđa. Marta Arsovska Tomovska. Digitalizacijom, kao jednim od prioriteta Vlade Republike Srbije, transformisan je način rada javne uprave i povećana je njena ekonomičnost, transparentnost i kvalitet rada. U svom obraćanju istakala je za digitalnu transformaciju javne uprave neophodno strateško opredjeljenje, digitalni lider, te značajna finansijska sredstva. No, iako je ulaganje na početku značajno, isplativnost je višestruka.

O istraživanju i inovacijama kao glavnim pokretačima promjena, EU inicijativama , kao i prilikama koje se pružaju zemljama Zapadnog Balkana, govorila je prof.dr. Sanja Damjanović. Ova naučnica više od dvadeset godina radi u renomiranim međunarodnim istraživačkim institutima, kao što su CERN Švircarska i GSI Njemačka, a koja je u periodu od 2016. do 2020. obnašala funkciju ministrice nauke u Vladi Crne Gore.

U svom obraćaju dr. Damjanović je istakla da nova naučna-istraživačka infrastruktura u vidu najsavremenijih računarskih sistema visokih performansi, ekspertskih sistema zasnovanih na algoritmima vještačke inteligencije dostupnih javnoj upravi, akademskoj zajednici, naučnoistraživačkim institucijama, naučno-tehnološkim parkovima i privredi neophodna je za revitalizaciju koncepta inovacija i implementacije rješenja. Osnivanje naučno-istraživačkih instituta, poput Instituta Verlab u Bosni i Hercegovini, prepoznat je kao dobra praksa u drugim državama.

Dr. Lejla Gurbeta Pokvić, direktorica Naučnoistraživačkog instituta Verlab u svom obraćanju na konferenciji zaključila je da je za digitalnu transformaciju društva u cjelini potrebno strateško opredjeljenje, ali i značajnija podrška u razvoju kompetitivnog naučno-istraživačkog i inovatorskog ekosistema u Bosni i Hercegovini koji će osigurati međunarodnu prepoznatljivost, te kao takav poduprijeti proces digitalne transformacije u našoj državi.

Kolačići

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Saznajte više