Implementacija Industrije 4.0: Digitalizacija za snažnija mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini

13.9.2023. godine u prostorijama VTK održan je javno privatni dijalog „Bazne tehnologije i implementacija industrije 4.0.“ baziran na zaključcima i preporukama OECD-ovog SME Policy Index-a 2022. Cilj dijaloga bio je da doprinese zajedničkom kreiranju javnih politika usmjerenih ka poboljšanju poslovnog okruženja kao i formuliranje zaključaka koji će doprinijeti kreiranju konkretnih mjera u oblasti digitalizacije i inovacija kao horizontalnih mjera u svim oblastima djelovanja malih i srednjih preduzeća u BIH.

Na osnovu rezultata iz SME Policy Index 2022  vidljivo je da se dosta toga mora napraviti kako bi poslovno okruženje u BiH bilo pogodno za ulaganja, privlačenje investicija, te za rad i djelovanje postojećih preduzetnika, a samim time i usklađeno sa EU regulativama i konkretnim politikama (npr. zelena tranzicija, digitalno društvo, društvo znanja, globalni lanci vrijednosti, inovacije, izvoz). Kao jedan od zaključaka ovog događaja, istaknuto je da je neophodno izraditi industrijsku strategiju za Bosnu i Hercegovinu uz akcijski plan implementacije Industrije 4.0. Strategija treba imati mjerljive pokazatelje i pilotiranje koje će se ostvariti kroz definiranje i ostvarenje kratkoročnih i dugoročnih ciljeva strategije Industrije 4.0.

Industrija 4.0 označava revolucionarni korak u načinu na koji se posluje i proizvode dobara širom svijeta. Uključuje integraciju digitalnih tehnologija, kao što su Internet stvari (IoT), veštačka inteligencija (AI), automatizacija procesa i pametni sistemi, u sve aspekte proizvodnje i poslovanja. Ova transformacija omogućava kompanijama da prilagode svoje operacije dinamičnim potrebama tržišta, efikasnije koriste resurse, povećaju produktivnost i konkurentnost.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Ahmet Egrlić, istakao je da je implementacija industrije 4.0 veliki izazov i zahtijeva saradnju poslovnih subjekata, institucija i akademske zajednice: „Industrija 4.0 se dešava danas i govorimo o pametnim fabrikama, potpunoj automatizaciji i pametnim sistemima, robotima i vještačkoj inteligenciji. Primjenom industrije 4.0 u današnjem savremenom poslovnom okruženju, kompanije lakše prilagode proizvodnju potrebama tržišta, efikasnije upravljaju resursima, povećavaju promet i dobit te  konkurentnost na tržištu“ kazao je Egrlić.

Prof. dr. Isak Karabegović je predstavio ključne tehnologije industrije 4.0 i njihovu primjenu u proizvodnim procesima. On je istakao da Bosna i Hercegovina ima vrlo malo implementiranih robota u industriji: „Mi smo u Akademiji nauka i umjetnosti BiH proveli istraživanje u Bosni i Hercegovini o zastupljenosti robota u proizvodnim procesima. U istraživanju smo obuhvatili 176 kompanija, koje posluju u sektorima metalne elektroindustrije, drvne i grafičke, prehrambene, hemijske, industrije tekstila, odjeće, kože, obuće, ugostiteljstva te građevinarstva. Na pitanje da li upotrebljavaju industrijske robote u proizvodnji, 73% je odgovorilo NE, 21% je odgovorilo DA, dok je 6% dalo odgovor NIJE MI POZNATO. Ovo ukazuje na jako nisku implementaciju industrijskih robota u proizvodnim procesima Bosne i Hercegovine“ kazao je Karabegović i dodao da je krajnji cilj četvrte industrijske revolucije doći do „pametnih fabrika“.

Direktor razvoja GAT d.o.o. Sanski Most, Damir Nukić, je govorio o izazovima i benefitima uvođenja i primjene industrije: „Primjenom inovativnih principa rada omogućujemo konkurentnost naših usluga. Rezultati primjene inovativnih rešenja su, prije svega, porast zaposlenih sa 80 na 120, prometa za 94 posto, prosječne plate za 47 posto, broja zaposlenih s VSS za 25 posto i rast izvoza za 103 posto“ kazao je Nukić.

Ovaj dijalog naglasio je nužnost brze prilagodbe poslovanja novim tehnologijama, obećavajući veću efikasnost, konkurentnost i održiv rast. Kroz razumjevanije važnosti ovog procesa, Bosna i Hercegovina postavlja temelje za inovacije, ekonomske prilike i globalnu konkurentnost. Implementacija Industrije 4.0 ne predstavlja samo korak ka tehnološkom napretku, već i prema održivoj budućnosti, očuvanju resursa i podršci ekonomskom rastu.

Događaj je organizovan uz podršku projekta ”Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME, koji sufinansiraju Evropska unija i Vlada SR Njemačke, od strane Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, u saradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Kolačići

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Saznajte više