GIZ u saradnji sa OECD organizirao radionicu za ponuđače usluga poslovne podrške u BiH

U nastojanju da unaprijedi poslovanje malih i srednjih preduzeća (MSP) u Bosni i Hercegovini, GIZ u saradnji sa Organizacijom za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) uspješno je završio radionicu posvećenu prilagođavanju, monitoringu i evaluaciji usluga poslovne podrške u digitalnom dobu. Ovaj jednodnevni događaj dio je projekta Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u BiH/EU4DigitalSME, kojeg sufinansira Evropska unija i vlada SR Njemačke, a ima za cilj unaprijediti digitalni ekosistem u našoj zemlji.

Prva u nizu radionica, a koje će biti organizovane i u narednim mjesecima okupila je pružaoce usluga poslovne podrške sa svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, uključujući državni nivo vlasti, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko Distrikta. Također, radionici su prisustvovali i članovi radne grupe Evropskog akta o malom biznisu (SBA), kao i drugi stručnjaci iz ove oblasti.

U svom uvodnom obraćanju Donald Prohaska, zamjenik menadžera projekta EU4DigitalSME i viši savjetnik iz GIZ-a istakao je značaj ovog skupa, kojeg GIZ zajedno sa partnerima iz domaćih relevantnih institucija okupljenih oko neformalne radne grupe “Evropskog Akta o malom biznisu-SBA” implementira s ciljem da se unaprijedi poslovno okruženje malih i srednjih preduzeća.

“Čak 94% malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini anketiranih u periodu 2020-2022 se izjasnilo da nije imalo pristup nikakvim uslugama podrške, a znamo koliko su te usluge bitne za konkurentnost preduzeća. Dokumentom “SME Policy Index” je predloženo i preporučeno nekoliko prioritetnih mjera u skladu sa kojima bismo trebali djelovati, a jedna od njih se odnosi na smanjenje oslanjanja na partnere međunarodne razvojne saradnje i veći oslonac na razvoj domaćih usluga podrške MSP.” – izjavio je Prohaska.

Prvi dio radionice fokusirao se na monitoring i evaluaciju usluga poslovne podrške. Iz OECD-a su ukazali na primjere dobre prakse za praćenje i evaluaciju programa poslovne podrške kao i na najnovije pronalaske o ponudi i potražnji usluga koji proizilaze iz njihovog istraživanja provedenog sa GIZ-om. Učesnici su imali priliku da testiraju programe i kroz praktičan rad tokom radionice.

Marijana Petrović, voditeljica tima za digitalnu, energetsku i transportnu povezanost iz OECD Odjela za jugoistočnu Evropu objasnila je proces napredovanja Bosne i Hercegovine u kontekstu digitalizacije.

BiH je napredovala u implementaciji relevantnih programa, a oba entiteta imaju uspostavljene strateške okvire koji se odnose na pružanje usluga poslovne podrške, dok napredak u monitoringu i evaluaciji ostaje neujednačen. MSP u BiH imaju pristup uslugama razvoja poslovanja i poslovne strategije, kao i uslugama vezanim za finansijsko izvještavanje, oporezivanje i računovodstvo. Usluge monitoringa i evaluacije, te informacijskih i komunikacijskih tehnologija i dalje su nedovoljno zastupljene”- objasnila je Petrović.

U drugom dijelu radionice, pažnja je bila usmjerena na prilagođavanje usluga poslovne podrške. OECD tim je ponudio konkretna rješenja i primjere za prilagođavanje usluga kako bi se bolje odgovaralo potrebama MSP-a. Gđa. Ane Sindik, savjetnica iz GIZ-a, predstavila je sadržaj publikacije “Vodič za unapređenje usluga poslovne podrške i transparentniji pristup uslugama za MSP”, koji je rezultat anketiranja MSP-a i pružalaca usluga poslovne podrške.

Prilagođavanje usluga potrebama malih i srednjih preduzeća zahtijeva dobro razumijevanje koje su to potrebe. Veći nivoi sofisticiranosti za više specijalizovane vrste usluga poslovne podrške su manje dostupni. OECD-GIZ ankete o ponudi i potražnji za uslugama poslovne podrške su pokazale da su mala i srednja preduzeća  u BiH zadovoljnija kvalitetom generičkih usluga, nego složenijim ili tehničkim uslugama koje se trenutno nude na tržištu“, zaključio je g. Matija Lojpur, analitičar javnih politika iz OECD-a.

Predavači su izrazili nadu da će ovakvi događaji doprinijeti poboljšanju usluga poslovne podrške za mala i srednja preduzeća i podržati njihov rast i razvoj u Bosni i Hercegovini.

Evropska unija i vlada SR Njemačke nastavljaju podržavati, a OECD i GIZ implementirati aktivnosti unutar projekta EU4DigitalSME koji će omogućiti razvoj malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini kako bi se na putu razvoja digitalizacije stvorila povoljnija poslovna klima u zemlji. 

Kolačići

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Saznajte više