Forward konferencija 2022

Digitalne inovacije su put ka naprijed za kompanije u Bosni i Hercegovini, istaknuto je na Forward konferenciji u Banjoj Luci.

Konferencija Forward u organizaciji Inovacionog centra Banja Luka (ICBL) održana je 2. decembra 2022. godine. Konferencija je održana u prostorijama hotela Courtyard by Marriott u Banja Luci i okupila je brojne stručnjake i entuzijaste iz oblasti digitalizacije i tehnologije iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Češke.

Ovogodišnja Forward konferencija fokusirala se na regionalnu perspektivu digitalne ekonomije prvenstveno zbog njenog uticaja na razvoj Zapadnog Balkana. Fokus je bio na digitalnim inovacijama i kako one mogu pomoći u prilikama za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća. Posebno je istaknuta uloga centara za digitalne inovacije (DIH) kao instrumenta politike za jačanje napora u oblasti digitalizacije. Kroz panel diskusije, učesnici iz javnih i privatnih organizacija i malih i srednjih preduzeća podijelili su relevantna iskustva i naučene lekcije o zahtjevima i mogućnostima digitalizacije.

Gospodin Drago Gverić, direktor Inovacionog centra Banja Luka (ICBL) koji tradicionalno organizuje ovaj događaj, rekao je da ova konferencija u fokus stavlja regionalnu perspektivu digitalne ekonomije, prije svega zbog efekta koji ima na ekonomiju i činjenice da jača kompanije. Predstavnik Vlade Republike Srpske Denis Tokanović izjavio je da je Vlada obezbijedila značajnu finansijsku podršku procesu digitalizacije i da je od ključnog značaja izgradnja infrastrukture za razmjenu podataka.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici naučno-tehnoloških parkova, razvojnih agencija, DIH-ova i drugi akteri iz regiona i razgovarali o tome kako se mogu finansirati projekti i kompanije koji razvijaju nove proizvode i procese, posebno kroz različite projekte i partnerstva. Panelisti su također uporedili poslovne prakse iz EU i svijeta sa onima u Bosni i Hercegovini i dali sugestije domaćim kompanijama kako da se izdignu iznad prosjeka i poboljšaju svoje poslovanje.

Tri nedavno formirana centra za digitalne inovacije (DIH Idemo, DIH Digital Storm i DIH Its4Health) predstavila su se na ovom događaju u posebnom panelu za diskusiju.

Projekt menadžerica projekta “Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini” iz Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ), Eva Näher, također je govorila o važnosti projekta koji ima za cilj da podrži digitalizaciju malih i srednjih preduzeća u zemlji kroz čvorišta digitalnih inovacija. Projekat finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Nemačka, a sprovodi GIZ. Vrijedi napomenuti da je Inovacioni centar Banja Luka vodeći partner DIH IDEMO-a, jednog od DIH-ova koje podržava projekat.

Posjetitelji su imali priliku čuti i medijske profesionalce, projekt menadžere i stručnjake za odnose s javnošću, koji su podijelili svoje bogato iskustvo kada su u pitanju teme digitalizacije.

Kolačići

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Saznajte više