Digitalni inovacionih hub-ovi iz Bosne i Hercegovine posjetili vodeći svjetski sajam pametne automatike i robotike – Automatika 2023

Uz podršku projekta „Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME“ koji sufinansiraju Evropska unija i SR Njemačka (BMZ), a implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, organizirana je posjeta BH digitalnih inovacionih hubova jednom od najvećih svjetskih sajmova iz oblasti automatike i robotike koji se održava u Minhenu (Njemačka), pod nazivom „Automatika“.

Automatika je sajam koji se organizuje svake dvije godine a idealan je kao mjesto susreta za konstruktivnu i vizionarsku razmjenu između predstavnika industrije, istraživača i javnog sektora. Događaj koji okuplja oko 45.000 posjetilaca omogućuje svim učesnicima uvid u najveći svjetski asortiman industrijske i servisne robotike, rješenja za industrijsku montažu, sisteme mašinskog vida i komponente u svim tim oblastima. Inovacije, znanja i trendovi koji se na ovom događaju praktično predstavljaju u najvećoj mjeri služe da predstave mogućnost proizvodnje proizvoda višeg kvaliteta sa još većom efikasnošću.

Automatika je ove godine organizovana od 26. do 30 juna, a osim automatike i robotike, događaj je poslužio i kao domaćinska platforma za 2 dodatna događaja: Laser – Svijet fotonike i Svijet kvantum tehnologije. Osim izložbenog dijela, tokom događaja održan je i niz zanimljivih predavanja na teme digitalizacije i umjetne inteligencije, poslova u budućnosti te proizvodnje na održiv način. 

Tokom posjete sajmu, predstavnici digitalnih inovacionih hubova Digital Storm iz Sarajeva te Industrial HUB iz Tuzle, održali su niz sastanaka sa tekućim i potencijalnim partnerima iz industrije, istraživačkog sektora i naučnih zajednica iz EU. Posebno se ističe posjeta BH predstavnika Strascheg centru za preduzetništvo (SCE – Strascheg Center for Entrepreneurship) tokom koje je održana radionica sa predstavnicima ovog centra i EIT Manufacture Central hub-a na temu potencijalnih oblika i načina saradnje u budućnosti.

Projekat „Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME“ nastavit će organizirati ovakve posjete i aktivnosti za digitalne inovacione hubove i u budućnosti, a poseban akcenat kod ovih aktivnosti će uvijek biti umrežavanje sa relevantnim partnerima u EU te uspostava svih oblika međusobne saradnje. 

Kolačići

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Saznajte više