Digitalna transformacija preduzeća za budućnost uspješnog poslovanja 

Mostar, 5. oktobra 2023. – Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine, u saradnji s Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, uspješno je organizirala radionicu pod nazivom “Digitalna transformacija i nove poslovne prilike za MSP.”. Na radionici, koja je dio projekta Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u BiH /EU4DigitalSME, kojeg sufinansira Evropska unija i vlada SR Njemačke se govorilo o potrebi da mala i srednja preduzeća (MSP) krenu na put digitalne transformacije kako bi se prilagodila trenutnim promjenama u svim sektorima ekonomije.

Učesnici su imali priliku čuti kako unaprijediti svoja preduzeća putem usvajanja najnovijih digitalnih tehnologija i poslovnih modela, s ciljem postizanja većeg prihoda uz smanjenje operativnih troškova. Istaknuta je važnost pronalaska novih poslovnih prilika i širenja na nova tržišta u ovom kontekstu, te su naglašene jedinstvene karakteristike i razvojne potrebe svake industrije koje zahtijevaju prilagođeni pristup digitalnoj transformaciji.

Svrha ovog događaja je prilika da se proširi svjest o značaju digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća, kao i da im se skrene pažnja koji su to sve putevi kojima se transformacija može uraditi. Jedna od glavnih današnjih tema bio je eKomerc i zaista sam zadovoljan koliko interesovanje postoji kao i želja da naši poduzetnici poboljšaju svoje poslovanje i idu u korak sa svijetom“, rekao je Armen Čekić, savjetnik na projektu.

Radionica je za učesnike bila odlična prilika za interakciju s vodećim stručnjacima i praktičarima u različitim područjima digitalnog poslovanja.

„Uspostavljamo mrežu poslovnih ljudi i kompanija koje se bave eCommerce-om, kako bismo razmjenjivali iskustva, informacije i dobre prakse te zajedničkim radom unaprijedili stanje eCommerce poslovanja u BiH. Kroz istraživanje, identificirali smo ključne izazove koje treba adresirati kako bismo unaprijedili ovaj vid poslovanja. Naša istraživanja webshopova pokazala su da 50% ispitanika smatra nelojalnu konkurenciju i crno tržište jednim od najvećih izazova za poslovanje. U cilju suzbijanja ovog problema, asocijacija provodi različite aktivnosti usmjerene na promociju legalnog i pouzdanog eCommerce sistema.“, istakao je Orhan Gazibegović, Predsjednik eCommerce asocijacije u Bosni i Hercegovini.

Važnost eCommerc-a je istakao i predavač Jasmin Marić iz Asocijacije za internet trgovinu “eComm” u BiH koji je rekao da je nephodno omasovljenje eKomerca kao načina poslovanja, kao i povećanje poverenja u mogućnost sigurnog plasmana proizvoda putem interneta. Osnov svega je edukacija i razvijanje timova u preduzećima koji će se baviti ovim segmentom poslovanja.

Da je digitalizacija važna za svaku namjenu poslovanja, pokazao je i današnji primjer digitalne transformacije u poljoprivredi i njen uticaj na lokalnu ekonomiju i zajednicu.

Vjerujem da naša zemlja ima veliki neiskorišteni potencijal u oblasti digitalizacije i procesima upravljanja u poljoprivredi. Mi nažalost još uvijek radimo na osnovu osjećaja, intuicije i iskustva posebno kada su u pitanju obiteljska gazdinstva. Danas živimo u vremenu koje je obilježeno klimatskim promjenama i nepredvidljivim kretanjima u temperaturama o kojima poljoprivreda ovisi. Vjerujem da je jako bitno da osvijestimo populaciju koja se bavi poljoprivredom da su nove tehnologije dostupne i da one mogu da donesu dobre ekonomske efekte u budućoj proizvodnji“, rekao je prof.dr. Kemal Kačapor. 

Domaće kompanije postaju svjesne da potreba za digitalizacijom raste iz dana u dan, i da na neki način moraju postati vidljivi na tržištu, kako zbog sebe tako i zbog konkurencije.

“Kao predsjednik Drvnog klastera Hercegovina koji broji 26 članova jako nam je važna digitalizacija kako bi dobili bolji vizibiliti. U potrazi smo za boljim i bržim načinima da se prezentujemo javnosti, a prvenstveno arhitektima koji su naša ciljana publika. Digitalizacija web stranice moje firme je u toku i cilj nam je da pratimo rezultate i sve ono što uočimo da primijenimo pri izradi web stranice Drvnog klastera Hercegovine koja je u planu”, zaključio je učesnik današnje radionice, Ernest Brajković, vlasnik SinCroEr doo Čapljina i predsjednik drvnog klastera Hercegovina.

Evropska unija i vlada SR Njemačke nastavljaju podržavati, a GIZ implementirati aktivnosti unutar projekta EU4DigitalSME koji će omogućiti razvoj malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini kako bi se na putu digitalizacije stvorila povoljnija poslovna klima u zemlji.  Značajan doprinos i podršku u održavanju ove radionice je dala Privredna komora Republike Srpske.

Za više informacija o budućim događajima i prilikama za MSP u digitalnom dobu posjetite www.eu4digitalsme.ba

Kolačići

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Saznajte više