CONNECTO 2023: Jačanje ekonomije kroz saradnju akademske zajednice i malih i srednjih preduzeća

25.07.2023. godine u prostorijama Intera Tehnološkog parka u Mostaru održana je konferencija CONNECTO 2023, koja je okupila domaće poduzetnike i predstavnike dijaspore s ciljem intenziviranja saradnje, bolje povezanosti i protoka ljudi i ideja.  Osim toga, ovogodišnji CONNECTO je u fokus stavio saradnju između akademske zajednice i malih i srednjih preduzeća što je u svom uvodnog govoru istaknuo i direktor INTERA Tehnološkog Parka, Vedran Šimunović: „Ove godine, osim na dijasporu, fokus stavljamo na proizvodni sektor, na inženjere, proizvodnju, izvoz i povezivanje malih i srednjih poduzeća s akademskom zajednicom.”

Značaj ove saradnje ogleda se u međusobnom dijeljenju znanja i resursa, što potiče stvaranje inovativnih rješenja koja će imati pozitivan utjecaj na ekonomiju i društvo. Ova sinergija akademske zajednice i biznisa ima potencijal stvoriti temelje za održivi razvoj i dugoročni uspjeh u suočavanju s izazovima digitalnog doba.

Programska direktorica GIZ-a, Eva Maria Näher, u svojoj izjavi za medije govorila je o značaju CONNECTO konferencije te najavila pokretanje Inovacijske vaučer sheme koja predstavlja program osmišljen upravo za promicanje saradnje industrije i akademske zajednice: “Pitanje inovacije i korištenja modernih tehnologija je vrlo važno za male i srednje biznise u Bosni i Hercegovini, zbog toga jako i cijenimo konferenciju CONNECTO jer smatramo da može pomoći u ovim nastojanjima. Smatramo da su digitalizacija i inovacija, kao i saradnja akademske zajednice i privatnog sektora jedno ključno pitanje i da je upravo zbog toga važno vidjeti sastanak predstavnika dijaspore i domaćih biznisa ovdje. INTERA predstavlja jednog od ključnih igrača u takvom ekosustavu i zbog toga mi s njima pokrećemo još jedan projekt, Inovacijsku vaučer shemu, na koju se mogu prijaviti različiti biznisi kako bi im se pomoglo upravo u razvoju njihovih inovativnih ideja. ”

Inovacijska vaučer shema je dio projekta BOOST kojeg podržava projekt “Inovacije i digitalizacija malih i srednjih poduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME“, koji sufinanciraju Europska unija i Ministarstvo za ekonomski razvoj i saradnju SR Njemačke (BMZ), a implementira GIZ. Na konferenciji je u sklopu ovog projekta svečano je otvoren Javni poziv za mala i srednja preduzeća koja će u narednom periodu imati priliku prijaviti svoje inovativne projekte i dobiti izravnu podršku kroz saradnju s predstavnicima akademske zajednice i digitalnih inovacijskih hub-ova.

CONNECTO 2023 su svojim prisustvom i prigodnim obraćanjem podržali Marin Čuljak, savjetnik gradonačelnika Mostara, Gilles Rebattet, predstavnik EU delegacije u BiH, Eva Maria Näher, programska direktorica GIZ-a te Dobrila Boba Vukmanović, predstavnica USAID-a. Osim toga konferencija je učesnicima omogućila da čuju zanimljiva izlaganja i razgovore. Posebno važne teme bile su značaj dijaspore za ekonomski razvoj, s primjerom iz Irske predstavljenim od strane Kingsleya Aikinsa, te paneli na kojima se govorilo o proizvodnom sektoru u Bosni i Hercegovini i važnost saradnje akademske zajednice i industrije.

Sveukupno, CONNECTO 2023 je uspješno ostvario svoj cilj, promovirajući saradnju akademske zajednice i privrede, te postavljanjem temelja za daljnje investicije i poslovne veze s dijasporom, što će doprinijeti jačanju ekonomije Bosne i Hercegovine i cijele regije. INTERA Tehnološki Park pokazao se kao značajan partner u sferi digitalizacije kojeg Evropska Unija i SR Njemačka podržavaju i kroz projekat Covid-19 Investment Response/EU4BusinessRecovery u okviru kojeg INTERA zajedno sa Privrednom komorom Federacije BiH implementira projekt RECOOPER koji za cilj ima oporavak turističkog sektora u Bosni i Hercegovini i brendiranju Hercegovine kao destinacije za digitalne nomade.

Kolačići

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Saznajte više