Bosanskohercegovački digitalni inovacini hubovi na Evropskom forumu robotike

Uz podršku projekta EU4DigitalSME koji sufinanciraju Evropska unija i SR Njemačka (BMZ), a implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH organizovana je posjeta predstavnika digitalnih inovacionih hubova (DIH) jednom od najznačajnijih događaja u svijetu robotike, Evropskom forumu robotike (ERF) koji se ove godine održao od 14.-16.03. u danskom Odenseu.

Delegaciju su činili predstavnici Elektrotehničkog fakulteta Banja Luka ispred DIH-a „IDEMO“, istraživačko tehnološke organizacije FabLab Sarajevo ispred DIH-a „Digital Storm“ kao i dva državna instituta ispred DIH-a „its4Health“ a radi se o Institutu za standardizaciju Bosne i Hercegovine i Institutu za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine. Na samom događaju koji je od domaćina proglašen najvećim do sada, sa oko 1000 učesnika, mogla su se steći znanja o primjeni robotike u raznim sferema života. Pored velikog broja firmi na događaju su bili prisutni i predstavnici projekata financiranih iz EU fondova kao što je DIH2 i DIH-Hero, što je za predstavnike bosansko-hercegovačkih DIH-ova bila prilika da uspostave kontakte u cilju eventualne buduće saradnje.

Povratne informacije od učesnika posjete su vrlo pozitivne, kao na primjer od predstavnika Instituta za mjeriteljstvo koji kaže da „primjena robota u medicini, ocjenjivanje usklađenosti (medicinski roboti + umjetna inteligencija) prema EU pravilima, uvođenje umjetne inteligencije u zakonodavni okvir EU, inspekcija vjetroelektrana upotrebom dronova, uspostavljanje medicinskih dijagnoza upotrebom autonomnih robota, nadzirano strojno učenje u medicini su samo neke oblasti gdje robotika uzima sve više maha.“

Predstavnik Elektrotehničkog fakulteta Banja Luka je također imao izuzetno povoljne impresije: „Kao osoba koja je se bavi robotikom, posjeta evropskom forumu robotike ERF2023 za mene predstavlja veoma značajno i dragocjeno iskustvo. Susret sa ljudima koji predstavljaju ideje i rješenja primjene robotike u različitim oblastima predstavlja želju i inspiraciju svakog ko teži da postigne slične rezultate u robotici. ERF2023 predstavljao je događaj koji je pružio velike mogućnosti kao što su razmjene ideja, upoznavanje i razmatranje potencijalne buduće saradnje, sticanje novih znanja i vještina, te uvid u trenutno stanje i trendove razvoja u oblasti robotike na svjetskom nivou.“

Sljedeće godine se ERF 2024 premješta u Rimini (Italija) i svi već sa nestrpljenjem iščekuju kako će se robotika razviti u narednih godinu dana.

Projekat Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME sufinancira Evropska unija i SR Njemačka, a ima za cilj stvoriti povoljno okruženje za mala i srednja poduzeća (MSP) kako bi uspješno provodila digitalizaciju i inovacijske transformacije.

Više informacija na web stranici https://eu4digitalsme.ba

Kolačići

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Saznajte više