Digitalna tranzicija je neophodna za konkurentnost poslovnih subjekata

Danas je u prostorijama Privredne komore RS u Banjaluci održan Javno – privatni dijalog o politikama malih i srednjih preduzeća (MSP), u organizaciji Ministarstva privrede i poduzetništva u Republici Srpskoj (MPP RS) i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ). Dijalog je podržan je kroz projekat : Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME, koji sufinansiraju Evropska unija i Vlada SR Njemačke.

Cilj dijaloga je da doprinese zajedničkom kreiranju javnih politika usmjerenih ka poboljšanju poslovnog okruženja, kao i formulisanje zajedničkih zaključaka koji će doprinijeti kreiranju konkretnih mjera u oblasti digitalizacije i inovacija u svim oblastima djelovanja malih i srednjih preduzeća u Republici Srpskoj, te ažuriranje akcionog plana podršku inovacijama za mala i srednja preduzeća u RS, čemu je doprinijela diskusija i razmjena dobrih praksi i iskustava preduzetnika/ca i institucija.

‘’Projekat Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini ima za cilj unapređenje inovativnih kapaciteta firmi i njihove konkurentske pozicije korištenjem digitalnih tehnologija. Kroz ovaj projekat, pored ostalog, sarađujemo i sa vladinim institucijama kako bismo unaprijedili implementaciju evropskog Akta o malom biznisu u BiH. U sklopu projektne podrške, podržavamo i organizaciju  javno-privatnih dijaloga, koji potiču interakciju između institucija koje kreiraju i implementiraju politike u ovoj oblasti, te krajnjih korisnika tih politika, malih i srednjih preduzeća. Sama tema inovacija je izuzetno aktuelna, kako zbog značaja inovacija u jačanju konkuretnosti preduzeća na tržištu, tako i zbog trenutno loše pozicije BiH na globalnoj listi zemalja u ovoj oblasti (77. od 132. rangirane zemlje svijeta u 2023. godini), te procesa ažuriranja akcionog plana za podršku inovacija u Republici Srpskoj koji je u toku.’’   – izjavio je g. Donald Prohaska, zamjenik voditelja projekta/ viši savjetnik, GIZ.

Digitalna tranzicija kroz koju trenutno prolaze mala i srednja preduzeća bi bila nemoguća bez javno-privatnih dijaloga svih aktera, te inovativnosti u poslovanju o kojoj je govorio g. Frank Wältring, stručnjak iz Njemačke. On je istakao da je inovacija u smislu digitalne tranzicije jako bitna za konkurentsku poziciju preduzeća, te poručio da je vrijeme da se demistifikuje rad na inovacijama i digitalizaciji, te da se one moraju početi istraživati kroz konkretno djelovanje na različitim nivoima.  U tom smislu, neophodno ne samo da se inoviranje vrši u preduzeću, što je vrh ledenog brijega, već je vrlo važno i da postoje inovativne institucije za podršku tj. inovativne usluge za MSP kao i inovativne politike koje podržavaju inovacije u preduzeću.

“Digitalizacija malih i srednjih preduzeća je neophodna jer povećava šanse privrednog subjekta na tržištu. Oni privredni subjekti koji se ne budu digitalizovali u budućnosti, ostaće u prošlom vremenu. Ministarstvo privrede i preduzetništva RS nudi podsticaje po raznim osnovama, između ostalog za digitalnu tranziciju MSP kao i za tehnološke inovacije. Uz naše partnere, i u budućnosti ćemo podsticati digitalizaciju, olakšavajući procedure za subjekte koji žele aplicirati za grantove. Želja Ministarstva je i da proširi podsticaje na nove kategorije inovacija kao i da poveća iznose grantova za digitalnu transformaciju prema mogućnostima budžeta, kako bi se uskladili sa realnim cijenama digitalnih alata i mašina na današnjem tržištu. ”- izjavila je gđa Milka Latinčić, načelnica Odjeljenja za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u Ministarstvu privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Istaknuto je da je Ministarstvo u protekle dvije godine podržalo 91 privredni subjekt u procesima inovacija i digitalne transformacije u ukupnom iznosu od oko 1,5 miliona KM. Takođe je MPP RS podržao pristupni proces EU sredstvima programa Digitalna Europa kome će naša preduzeća i organizacije moći pristupiti od 2024. godine, a koji ima ukupan budžet od 7,5 milijardi eura.

Gđa Sandra Đukanović, menadžerica firme Vendom d.o.o je govorila o iskustvu digitalizacije koje je njena firma započela 2019. godine. Ubrzo nakon toga su dobili podršku GIZ-a i ovaj proces je išao brže i lakše, uz povećanje poslovnih rezultata. Ona ističe da je ispočetka u firmi bio veliki otpor promjenama od strane zaposlenih i da je to zahtijevalo niz obuka i prilagođavanje novom sistemu rada, ali da im je danas poslovanje olakšano, uz zaključak da je digitalizacija proces koji nema kraj i da su i dalje spremni da napreduju.

U diskusiji je istaknuto da dio preduzeća nije ni započeo digitalnu transformaciju iako ona kao proces uveliko utiče na pozitivno pozicioniranje poslovnog subjekta na tržištu. U ovim preduzećima i dalje postoji nedostatak svjesnosti kako menadžmenta tako i zaposlenika u kompanijama, te je istaknuta neophodnost  promovisanja dobrih primjera digitalizacije domaćih preduzeća putem saradnje više institucija, uključujući i Mrežu za digitalnu transformaciju RS.  

Gđa Nikolina Dorontić Alibabić iz Centra za digitalnu transformaciju Privredne komore Republike Srpske je predstavila digitalni hab IDEMO, razvijen kroz projekat “Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća/EU4DigitalSME” koji pruža podršku digitalnim inovacijama u sektoru metala i drvoprerađivačkoj industriji, kroz edukacije i treninge, umrežavanje i pronalaženje investitora.

Zaključak je da je digitalna tranzicija proces koji je neophodan kako bi preduzeća unaprijedila konkurentnost kako na domaćem tako i na globalnom tržištu, te kako u njoj trebaju učestvovati poslovni subjekti i donosioci odluka. Postoje već određene mjere i platforme koje pomažu preduzeća u ovom procesu, a istaknuto je da treba povećati znanje o ovom procesu kod svih aktera, kako bi što veći broj preduzeća pristupio procesu digitalizacije.

Neophodna je i razmjena dobrih praksi kao i uvažavanje specifičnosti pojedinih sektora privrede i različitih potreba za podrškom.

Cookies

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. Find out more