U Banjaluci, 13.06.2023. godine, uz podršku Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske, održan je “Dijalog o javnim politikama za zelenu tranziciju malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini”.

Nakon uvodnih riječi gospodina Donalda Prohaske, zamjenika voditelja projekta i višeg savjetnika u GIZ-u, učesnici su kroz primjere dobre prakse iz zemlje i regiona, kao i iz Evrope, razmijenili iskustva i preporuke za podršku malim i srednjim preduzećima u procesu zelene tranzicije.

Tokom diskusije, zaključeno je su mala i srednja preduzeća od ključne važnosti za ublažavanje posljedica klimatskim promjena i očuvanja okoliša, a da se, uz kreatore politika, preduzeća trebaju uključiti u stvaranje strategija. Zaključeno je i da cirkularna ekonomija nije novost na našim područjima te da su mala i srednja preduzeća prilagodljiva ovakvim procesima.

Događaj na kojem su učestvovali predstavnici javne administracije, privatnog sektora, civilnog društva i struke su organizirali GIZ i OECD, u okviru projekta “Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME“, kojeg sufinansiraju Evropska unija i vlada SR Njemačke.

Cookies

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. Find out more