Vještačka inteligencija – osnove

Vještačka inteligencija (eng. Artificial Intelligence – AI) se odnosi na razvoj kompjuterskih sistema koji mogu da obavljaju zadatke koji obično zahtjevaju ljudsku inteligenciju, kao što su vizuelna percepcija, prepoznavanje govora, donošenje odluka i razumjevanje prirodnog jezika. Vještačka inteligencija je polje koje se brzo razvija i ima potencijal da transformiše mnoge industrije i aspekte svakodnevnog života.

Postoje različite vrste vještačke inteligencije, uključujući:

 1. Sistemi zasnovani na pravilima: Ovo su kompjuterski programi koji prate skup unaprijed definisanih pravila za rješavanje problema.
 2. Mašinsko učenje: Ovo uključuje obuku kompjuterskih programa da uče iz podataka, bez eksplicitnog programiranja. Algoritmi mašinskog učenja mogu identificirati obrasce u podacima i donijeti predviđanja ili odluke na osnovu tih obrazaca.
 3. Duboko učenje: Ovo je vrsta mašinskog učenja koja uključuje korištenje neuronskih mreža, koje su složeni algoritmi koji mogu naučiti prepoznati obrasce u podacima. Duboko učenje je bilo posebno uspješno u područjima kao što su prepoznavanje slike i govora.
 4. Obrada prirodnog jezika: Ovo uključuje podučavanje računara da razumiju i generišu ljudski jezik. Obrada prirodnog jezika se koristi u aplikacijama kao što su chatbotovi, glasovni asistenti i prevođenje jezika.

Vještačka inteligencija se može primjenjivati u raznim oblastima uključujući zdravstvo, finansije, transport i zabavu. Međutim, također postoji zabrinutost zbog uticaja vještačke inteligencije na zapošljavanje, privatnost i sigurnost.

Potencijalna primjena:

 • Zdravstvena zaštita: vještačka inteligencija se može koristiti za razvoj boljih dijagnostičkih alata, predviđanje izbijanja bolesti i optimizaciju planova liječenja.
 • Finansije: vještačka inteligencija se može koristiti za otkrivanje prevare, donošenje odluka o ulaganju i upravljanje rizicima.
 • Transport: vještačka inteligencija se može koristiti za poboljšanje protoka saobraćaja, optimizaciju logistike i razvoj samovozećih automobila.
 • Zabava: vještačka inteligencija se može koristiti za personalizaciju preporuka sadržaja, kreiranje realističnijih video igara i razvoj iskustava virtuelne stvarnosti.

Zabrinutosti u vezi vještačke inteligencije:

 • Zapošljavanje: Postoji zabrinutost da bi vještačka inteligencija mogla automatizirati mnoge poslove, što bi dovelo do značajnog gubitka radnih mjesta.
 • Privatnost: sistemi vještačke inteligencije mogu prikupljati i analizirati velike količine podataka, izazivajući zabrinutost za privatnost i zaštitu podataka.
 • Sigurnost: Postoji zabrinutost da bi sistemi Vještačke inteligencije mogli biti ranjivi na sajber napade ili da se koriste za razvoj zlonamjernog softvera.
 • Pristrasnost: sistemi Vještačke inteligencije mogu biti pristrasni ako su obučeni na pristrasnim podacima ili ako odražavaju pristrasnost svojih programera.

Izazovi:

 • Kvalitet podataka: sistemi Vještačke inteligencije zahtijevaju velike količine visokokvalitetnih podataka da bi bili efikasno obučeni.
 • Interpretabilnost: Neki sistemi vještačke inteligencije mogu biti teški za tumačenje, što otežava razumjevanje kako su došli do određene odluke.
 • Regulativa: Postoji potreba za propisima kako bi se osiguralo da su sistemi vještačke inteligencije sigurni i etični.
 • Etička razmatranja: Postoje etička razmatranja oko razvoja i upotrebe vještačke inteligencije, uključujući pitanja kao što su pravičnost, odgovornost i transparentnost.

Kolačići

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Saznajte više