Na forumu inovacija, tehnologija i poduzetništva “Sarajevo Unlimited”, koji se održao 29.septembra 2022.godine predstavljeni su Digitalni inovacijski habovi kao dio projekta “Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini” koji uključuje i projekat EU4DigitalSME, koji sufinansira Evropska unija.

Uspostavljanje Digitalnih inovacijskih habova (DIH) u Bosni i Hercegovini doprinijet će izgradnji ekosistema za digitalizaciju, automatizaciju i inovacije u malim i srednjim preduzećima u BiH.

EU4DigitalSME sufinansiraju Evropska unija i Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ), a implementiraju GIZ i EBRD. Posjetioci sedmog Sarajevo Unlimited-a imali su priliku da saznaju više o aktivnostima i pozadini kroz video koji je premijerno prikazan na konferenciji:

Izabrani DIH-ovi koji funkcionišu kao partnerstva pod vodstvom jedne od institucija su: EU4Health HUB- Sarajevo pod vodstvom Sarajevske škole za nauku i tehnologiju (SSST), IDEMO HUB – Banja Luka pod vodstvom Inovacijskog centara Banja Luka, Digital Storm HUB – Sarajevo pod vodstvom kompanije QSS doo i Industrial HUB – Tuzla pod vodstvom kompanije Industrial Automation doo.

EU4DigitalSME predstavlja nastavak podrške EU digitalizaciji u BiH. Prisutnima na konferenciji se obratio i Šef kooperacija pri Evropskoj uniji u BiH, Stefano Ellero, koji je naglasio značaj digitalizacije za mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini.

Na konferenciji su predstavljeni i paneli Digitalni Izazov: Poduzetništvo, ITourism, Realizacija inovacija – BH TechLab platforma, Digitalizacija Društva: Tehnološke Prekretnice, Adaptacija uma kroz digitalizaciju, AGILE tehnologija, kao i Zaštita prava domaćih muzičkih autora. Predstavljen je i EU4Business Recovery projekat, sa fokusom na Green Recovery komponentu EU4BusinessRecovery projekta, koja je blisko povezana sa modernizacijom poslovanja.

Institucije, kao i predstavnici međunarodnih i domaćih kompanija, organizacije i mladi, imali su priliku da kroz glavnu temu konferencije „Smart-up Developments” prezentuje svoje ideje, uspješne modele poslovanja, prakse, ali i da podijele iskustva na međunarodnom i regionalnom nivou iz različitih oblasti, koje se tiču kako inovacija, tako i novih tehnologija i poduzetništva.

Kolačići

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Saznajte više