25. aprila 2023. godine, DIH-HERO konferencija u Barseloni, na kojoj su učestvovali predstavnici digitalnih inovacijskih hub-ova projekta Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH/ EU4DigitalSME, koji sufinansiraju Evropska unija i SR Njemačka (BMZ), a implementira GIZ, okupila je vodeće akademike, istraživače i predstavnike iz oblasti zdravstva iz cijele Europe kako bi se informirali i diskutirali, ali i povezali u oblasti robotike u zdravstvu.

U pet sesija, na panel diskusijama i prezentacijama, prisutni su se bavili temama kao što su načini podsticanja inovacija, evropski standardi i najbolje prakse za cetifikaciju, a nakon prezentacije projekata (pitches), predstavljene su uspješne priče i EU prakse iz oblasti robotike u zdravstvu, te njihova primjena.

Konferencija je fokusirana bila na digitalnu transformaciju i inovacije, a posebno usmjerena na robotiku u zdravstvu.

Prvi bh. digitalni inovacioni hub iz oblasti medicine i bio-tehnologija prepoznat kao partner u Evropskoj uniji – https://eu4digitalsme.ba/novosti/prvi-bh-digitalni-inovacioni-hub-iz-oblasti-medicine-i-bio-tehnologija-prepoznat-kao-partner-u-evropskoj-uniji/

Digitalni inovacionog hub-a Its4Health, u okviru projekta EU4DigitalSME, koji sufinansiraju Evropska unija i SR Njemačka (BMZ), a implementira GIZ, boravila je na trodnevnoj studijskoj posjeti u Rumuniji u cilju jačanja saradnje između bosanskohercegovačkih i evropskih digitalnih inovacionih hubova.

Kolačići

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Saznajte više