U junu 2023. godine, u sklopu Sarajevo Maker Faire, održan prvi Forum digitalnih inovacijskih habova (DIH Forum), koji ujedno predstavlja i prvu inicijativu Centra za digitalne inovacije (DIH) u Bosni i Hercegovini.

Projekat EU4DigitalSME uspostavio je četiri digitalna inovacijska haba (DIH-a) u BiH (dva u Sarajevu, jedan u Tuzli i jedan u Banjaluci), s ciljem razvoja digitalne tehnologije kako bi se povećala konkurentnost domaćih roba i usluga na tržištu što bi rezultiralo otvaranjem novih radnih mjesta, ekonomskim rastom i razvojem. DIH-ovi su od vitalnog značaja za BiH jer malim i srednjim preduzećima omogućavaju da, savladavanjem mogućnosti digitalne tehnologije, razviju vještine, potaknu inovacije i privuku investicije. Važan momenat je svakako uspostavljanje platforme za saradnju čime BiH ostaje konkurentan igrač na globalnom tržištu.

DIH Forum bio je prilika da se, osim najboljih modela u praksi koji su predstavljeni iz digitalnih inovacijskih habova iz Sarajeva, Tuzle, Banjaluke i Mostara, čuju i stručnjaci i lideri u oblasti digitalizacije iz Rumunije, Slovenije, Italije i Austrije, koji su podijelili svoje znanje, dosadašnje iskustvo i prezentirali kako se nositi s ovim izazovima i iskoristiti mogućnosti digitalizacije u svrhu zajedničkog socio-ekonomskog prosperiteta.

Generalni zaključak Maker Faire Sarajevo bio je da je Bosna i Hercegovina potentno područje i tržište, te da se uz trenutne resurse i nova iskustva, te uz pomoć EU projekata, putem DIH-ova koje pomaže Njemačka vlada može stvoriti eko sistem za digitalizaciju koji će trasirati put zemlje ka evropskom tržištu.

Kolačići

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Saznajte više