25.05.2023 godine, u Sarajevu održan veliki događaj pod nazivom “Digitalization for development”, koji je okupio stručnjake, predstavnike vlade i međunarodnih organizacija, kako bi podcrtali rješenja za jačanje i unapređenje digitalnog ekosistema Bosne i Hercegovine.

Donald Prohaska, zamjenik voditelja projekta “Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH/EU4DigitalSME” učestvovao je na trećem panelu pod nazivom “Digitalizacija kao pokretač ekonomskog rasta”. Prohaska je istaknuo da se mala i srednja preduzeća na svom putu digitalne transformacije susreću sa izazovima koji su vezani ili za unutrašnje ili za eksterne kapacitete, te da je u okviru projekta urađeno istraživanje sa partnerima iz konsultantske kuće Luvent koje je tematiziralo spremnost malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini za digitalnu transformaciju.

Pored tri panel diskusije, na događaju koji je organizirao USAID, predstavljeni su i rezultati istraživanja DECA (Digital Economy and Society Index) koje pruža uvid u digitalno stanje u Bosni i Hercegovini, a u kojem su, između ostalog, prikazani i napori GIZ-a u jačanju digitalnog ekosistema Bosne i Hercegovine.

Ovaj događaj o digitalnoj transformaciji u BiH pružio je važan forum za dijalog, razmjenu znanja i razumijevanje najnovijih trendova u digitalnom svijetu. Prisutni su stekli vrijedne uvide i inspiraciju za daljni razvoj digitalnog društva, digitalne transformacije javnog sektora i korištenje digitalnih tehnologija kao pokretač ekonomskog rasta u BiH.

Kolačići

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Saznajte više