Ove godine, 25.07.2023., u prostorijama Intera Tehnološkog parka u Mostaru održana je konferencija CONNECTO 2023, koja je okupila domaće poduzetnike i predstavnike dijaspore s ciljem intenziviranja saradnje, bolje povezanosti i protoka ljudi i ideja.

Fokus je bio na saradnji između akademske zajednice i malih i srednjih preduzeća. Značaj ove saradnje ogleda se u međusobnom dijeljenju znanja i resursa, što potiče stvaranje inovativnih rješenja koja će imati pozitivan utjecaj na ekonomiju i društvo. Ova sinergija akademske zajednice i biznisa ima potencijal stvoriti temelje za održivi razvoj i dugoročni uspjeh u suočavanju s izazovima digitalnog doba.

Programska direktorica GIZ-a, Eva Maria Näher, u svojoj izjavi za medije je govorila o značaju CONNECTO konferencije, te je ovom konferencijom bilo najavljeno pokretanje Inovacijske vaučer sheme koja predstavlja program osmišljen upravo za promicanje saradnje industrije i akademske zajednice za razvoj inovativnih rješenja za lokalna mala i srednja poduzeća u Bosni i Hercegovini.

Inovacijska vaučer shema je dio projekta BOOST kojeg podržava projekt “Inovacije i digitalizacija malih i srednjih poduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME“, koji sufinanciraju Europska unija i Ministarstvo za ekonomski razvoj i saradnju SR Njemačke (BMZ), a implementira GIZ. Na ovoj konferenciji je također u sklopu ovog projekta svečano bio otvoren Javni poziv za mala i srednja preduzeća koja će u narednom periodu imati priliku prijaviti svoje inovativne projekte i dobiti izravnu podršku kroz saradnju s predstavnicima akademske zajednice i digitalnih inovacijskih hub-ova.

Kolačići

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Saznajte više