Uspostavljanje Digital Innovation Huba aktuelna je tema o kojoj se u posljednje vrijeme mnogo raspravljalo u našem timu. Prva ideja o osnivanju DIH-a pojavila se još prije par godina. Ideja Industrial HUB-a temelji se na šest godina direktnog osluškivanja potreba tržišta, s akcentom na metaloprerađivački i drvoprerađivački sektor koji su izvozno orijentirani u Bosni i Hercegovini. No, implementacija je bila na čekanju zbog nedostatka podrške.

Kroz projekat EU4DigitalSME: EU Support for Digitalisation of Small and Medium-Sized Enterprises (SMEs) in Bosnia and Herzegovina postavili smo čvrste temelje za izgradnju Industrijskog HUB-a s partnerima iz Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona i Strascheg Center for Entrepreneurship iz Minhena.

Orijentirani smo na industriju, a misija i vizija našeg Industrijskog HUB-a oslanja se na potrebe proizvodnih kompanija u Bosni i Hercegovini te je cilj jasan:

  • Podržavati digitalnu transformaciju poduzeća
  • Podržati njihov rast kroz hardverska rješenja visoke tehnologije – Ovo je posebno važno istaći jer na tržištu postoje softverska rješenja dostupna firmama, ali je evidentan nedostatak klasičnih pružatelja hardverske automatizacije i ponekad se firme osjećaju nesigurno oko cijelog procesa digitalizacije.
  • Podržati lokalnu privredu prema otvaranju novih poslovnih prilika i tržišta, uz olakšavanje procesa od strane lokalnih vlasti,
  • Pružati usluge poput prijenosa znanja, mentorstva i generirati nove talentirane mlade ljude spremne graditi svoje kapacitete u modernim tehnologijama.

Dakle, ove točke djelovanja vidljive iz naše misije i vizije, daju odgovor na to kako vidimo naše industrijsko središte. Vidimo ga kao rastući ekosustaekosistem i desnu ruku za stvaranje boljih veza između akademske zajednice, poslovanja, vlade i društva, s jakim fokusom na rastući poslovni sektor.

Navedene usluge će biti dostupno kroz četiri centra djelovanja povezana u jednu platformu – Industrial HUB:

  1. Centar za robotiku – Centar za industrijsku robotiku za gotova rješenja industrijske robotike po principu “ključ u ruke” sa značajkom testiranja prije ulaganja za kompanije.
  2. Centar za edukaciju i mentorstvo – Visokotehnološke usluge prijenosa znanja za obuku radne snage u industriji 4.0
  3. Centar za rješenja i razvoj projekata – Pravi strah od ulaganja u infrastrukturu dolazi od nemogućnosti predviđanja tačnog povrata ulaganja.
  4. Centar za umrežavanje i inovativne sisteme – Potaknuti i pripremiti bh. kompanije da koriste modernu opremu, da se povežu sa specijaliziranim DIH-ovima iz cijele Europe i regije.

Kolačići

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Saznajte više